Rychlost.sk Blog Optické pripojenie k internetu pod lupou

Optické pripojenie k internetu pod lupou

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Najvyššia rýchlosť a stabilita

Optické pripojenie k internetu je v súčasnosti nedostihnuteľné - a to v rýchlosti prenosu dát aj v stabilite. Optické vlákna tvoria chrbtovú sieť celého prenosu internetu na celom svete. Donedávna sa ale táto možnosť pripojenia nedostala ku koncovým zákazníkom. Dnes už môžu optické pripojenie celkom bežne využívať firmy aj domácnosti.

Akú rýchlosť očakávať?

Optická sieť zabezpečuje možnosť dosiahnutia maximálnej súčasnej rýchlosti internetu. Bežne sa môžeme stretnúť s domácimi tarifami ponúkajúcimi rýchlosť 100 Mbit/s pre download aj upload. Dostupné sú však už aj produkty sľubujúce rýchlosť až 1 Gbit/s. Taký dátový prenos je už viac ako dostačujúci aj pre najnáročnejšie využitie internetu. Potenciál optických vlákien je ale ešte vyšší - vedcom sa podarilo dosiahnuť v laboratórnych podmienkach rýchlosť až 111 Gb/s.

Ako sa signál prenáša?

Optické vlákno môže byť vyrobené zo sklenených alebo plastových materiálov a signál je cez neho prenášaný pomocou svetla. Týmto typom kábla sa naviac môže prenášať celé svetelné farebné spektrum. Vďaka tomu je možné vysielať veľké množstvo dátových informácií súčasne a je dosiahnutá obrovská kapacita.

Výhody optického pripojenia

Najvyššia stabilita

Optické vlákna majú veľmi vysokú životnosť, sú odolné voči všetkým formám rušenia, sú použiteľné aj v nepriaznivom prostredí a prenos jeho prostredníctvom je veľmi bezpečný. Tešiť sa teda môžete na zďaleka najstabilnejšie a najtrvanlivejšie pripojenie.

Rýchlosť a potenciál do budúcna

O možnostiach rýchlosti prenosu internetu optickými vláknami sme si už niečo povedali. V súčasnosti ponúkané tarify dokonale pokryjú aj najvyššie nároky na využitie internetu. Optický internet uspokojí nielen domácich, ale aj firemných užívateľov. A čo viac. Do budúcna je tu enormný priestor pre ďalšie zrýchľovanie a skvalitňovanie pripojenia. Tam, kde sú staré pripojenia formou ADSL a pod. dávno na konci svojich síl, optický internet ešte len vybieha zo štartu.

Nízka cena

Pokiaľ ste v oblasti, kde je pokrytie optickým káblom, môžete jasať. Okrem vysokej rýchlosti a stability sa dočkáte tiež veľmi priaznivej ceny za pripojenie i prevádzku internetu.

Možnosť kombinácie so silnou Wi-Fi

Pokiaľ si zaobstaráte kvalitný router, môžete s optickým internetom využívať aj bezdrôtový internet a pripojiť sa vysokou rýchlosťou kdekoľvek v byte alebo dome.

Nevýhody

Zatiaľ sme o optickom internete spievali iba ódy. Má teda tento spôsob pripojenia k internetovej sieti vôbec nejaké nevýhody alebo nedostatky? Z technického hľadiska je možné tento variant, aspoň v súčasnej dobe, označiť za v podstate dokonalý. Jedinou slabinou je stále ešte tak trochu obmedzená dostupnosť tejto možnosti. Pokiaľ ale bývate v mieste, kde je optické pripojenie k dispozícii, neváhajte.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?

Sedíte v kaviarni, pripojíte sa k verejnej Wi-Fi sieti a začnete riešiť Vaše pracovné záležitosti. Všetko od e-mailov až po platby. Sú behom týchto aktivít Vaše dáta a heslá v bezpečí? Pozrite sa na možné riziká a niekoľko tipov, ako sa im rozumne vyhnúť. Vaše súkromie totiž nie je zďaleka tak chránené, ako sa nad šálkou dobrej kávy môže zdať.