Rychlost.sk Blog 10 spôsobov, ako jednoducho a efektívne zrýchliť pripojenie Wi-Fi

10 spôsobov, ako jednoducho a efektívne zrýchliť pripojenie Wi-Fi

Pomalý internet a nedostatočné pokrytie Wi-Fi signálu trápi väčšinu domácností. Našich 10 tipov vám však problémy pomôže ľahko vyriešiť.

10 spôsobov, ako jednoducho a efektívne zrýchliť pripojenie Wi-Fi

Väčšina domácností sa v dnešnej dobe bez stabilného pripojenia na internet nezaobíde. Pomerne veľká časť z nich sa ale, bohužiaľ, často stretáva s problémami s Wi-Fi, ktoré zahŕňajú ako výpadky, tak aj kolísanie rýchlosti pripojenia.

Nie vždy sú za komplikáciami samotný poskytovateľ internetu, a preto sme pre vás spísali krátkeho sprievodcu spôsobmi, ako môžete sami doma jednoducho a efektívne zrýchliť svoje Wi-Fi pripojenie.

1. Zamerajte sa na umiestnenie routeru

Pre kvalitné pokrytie Wi-Fi signálu je v prvom rade dôležité správne umiestnenie routeru. V ideálnom prípade by sa mal nachádzať v strede celej domácnosti, čo nemusí byť vždy možné a ani dostatočné. Najväčším nepriateľom Wi-Fi signálu sú prekážky v podobe silných stien, kovových predmetov či elektrospotrebičov.

Najčastejšie za rušením signálu stoja mikrovlnné rúry, chladničky, bezdrôtové telefóny alebo detské pestúnky. Problémovou bariérou však býva často aj kúpeľňa alebo domáce akvárium.

Počas umiestňovania routeru sa riaďte nasledujúcimi pravidlami:

  1. Umiestnite router na vyvýšené miesto – zaistite, aby anténky mali dostatok priestoru.

  2. Zvoľte miesto uprostred bytu či domu alebo ideálne v strede miestnosti, kde sa najčastejšie pohybujete a kde pripojenie k Wi-Fi využívate.

  3. Router neumiestňujte v blízkosti rušivých predmetov, kúpeľní, kuchyne alebo vedľa silných stien.

  4. Ak router disponuje nastaviteľnými anténami, skúste ich nasmerovať tak, aby šírili signál v požadovanom smere. Úprava je vhodná najmä vo viacposchodových domoch, kde jednu anténu nastavíte horizontálne a druhú na prízemie. Pre pokrytie väčších miestností je najlepšie bočné antény nastaviť horizontálne.

2. Vykonajte aktualizáciu firmvéru routeru

Pre rýchlosť internetu je dôležitý aj firmvér routeru. Parametre a požiadavky v oblasti internetového pripojenia sa menia, a preto je nutná aj pravidelná aktualizácia. Tá je určená aj na opravu menších nedostatkov, zlepšenie zabezpečenia alebo zvýšenie rýchlosti pripojenia. Ak disponujete modemom a routerom priamo od poskytovateľa, zvyčajne sa o aktualizáciu firmvéru postará on.

Ak ste si zaobstarali vlastný router, určite nie je na škodu skontrolovať dostupné aktualizácie, ktoré vám pomôžu dosiahnuť alebo sa aspoň priblížiť k ideálnej rýchlosti internetu. Stačí, ak sa prihlásite do správy routeru a dohľadáte sekciu aktualizácií. Väčšina routerov už ponúka automatické aktualizácie, túto funkciu je však zvyčajne nutné v nastavení povoliť.

TIP: Ak si chcete overiť, či dôjde k zlepšeniu signálu, vykonajte pred aktualizáciou test rýchlosti internetu pomocou nášho nástroja. Po aktualizácii spustite kontrolné meranie rýchlosti a namerané hodnoty porovnajte. Ak sa hodnota nijako výrazne nelíši, môžete pristúpiť k ďalším krokom.

3. Vyskúšajte zmenu Wi-Fi kanála

Spôsoby, ako zrýchliť internet, hľadajú najčastejšie ľudia žijúci v husto osídlených oblastiach. Dôvodom je hlavne preťaženie využívaných kanálov – tento problém sa týka hlavne pásma 2,4 GHz. Väčšina moderných routerov našťastie ponúka možnosť manuálneho prepnúť Wi-Fi kanála. V pásme 2,4 GHz je dostupných 14 kanálov a v pásme 5 GHz 45 kanálov.

Ak sa dostanete do situácie, keď hneď niekoľko domácností vo vašom okolí používa jeden kanál, existuje vysoká pravdepodobnosť, že dôjde k zníženiu rýchlosti pripojenia. V prvom rade vykonajte test rýchlosti internetu a uistite sa, či sa nejedná len o krátkodobý výpadok. Ak problémy pretrvávajú, môžete sa pustiť do zmeny kanála.

Pre hľadanie voľných kanálov môžete voliť buď online nástroje, ako je Wi-Fi Analyzer alebo inSSIDer, alebo diagnostiku priamo v operačnom systéme vášho zariadenia.

U Windows sa k výpisu kanálov dostanete cez PowerShell (do príkazového riadka zadajte netsh wlan show networks mode=bssid). Ihneď potom získate zoznam sietí a využívaných kanálov. Naopak u Mac môžete použiť len diagnostiku bezdrôtového pripojenia. Po vykonaní analýzy získate zoznam dostupných kanálov, ku ktorým sa môžete pripojiť.

Podobne ako v prípade aktualizácie sa budete musieť prihlásiť ku správe routeru a v nastavení prepnúť používaný kanál.

4. Vyskúšajte pripojenie cez 5 GHz pásmo

S rýchlosťou internetu vám dokáže pomôcť jednoduché prepnutie využívaného pásma. Drvivá väčšina routerov už podporuje prepínanie medzi pásmom 2,4 GHz a 5 GHz. Prvé menované pásmo ponúka väčší dosah, ale horšiu stabilitu a nižšiu rýchlosť. Naopak 5 GHz disponuje rýchlejším a stabilnejším pripojením s kratším dosahom.

VHODNÉ VYUŽITIE TYP PÁSMA
2,4 GHz 5 GHz
  • Surfovanie po internete
  • Využívanie pripojenia ďaleko od routeru
  • Pripojenie pre staršie zariadenie
  • Pripojenie zariadení chytrej domácnosti
  • Sťahovanie veľkých súborov
  • Streamovanie filmov a hudby
  • Pripojenie Smart TV
  • Hranie online hier
  • Pripojenie k internetu v husto obývanej oblasti
  • Pripojenie zariadení blízko routeru

5. Pripojte zariadenia k routeru pomocou ethernet kábla

Ak nie je rýchlosť pripojenia dostatočná, môže vám pomôcť pripojenie zariadenia k routeru pomocou ethernet kábla. Internet tak bude rýchlejší a hlavne stabilnejší. Také riešenie je ideálne najmä pre náročnejšie aktivity, ako je napríklad práca na PC alebo hranie online hier. Pripojiť možno širokú škálu zariadení, a to bez ohľadu na vzdialenosť od routera. Jediné, čo vás môže limitovať, je dĺžka kábla.

6. Overte si, či nie je chyba na strane vášho zariadenia

Chyba môže byť aj na strane vášho zariadenia, ktoré nie je schopné adekvátne spracovať signál Wi-Fi, a tým znižuje aj rýchlosť pripojenia. Overujte si, či sú softvér aj ovládače daného zariadenia aktuálne, a v prípade potreby ich aktualizujte. U veľmi starých zariadení si nepomôžete ani s aktualizáciou.

Také zariadenia nemá zmysel nechať pripojené, nakoľko budú sieť ešte viac spomaľovať. Niektoré z nich môžu byť navyše pripojené, ani si toho nemusíte byť vedomí. Počet pripojených zariadení môžete jednoducho skontrolovať a zredukovať po prihlásení do správy routeru. Ak máte dlhodobé problémy s rýchlosťou internetu, snažte sa ich počet znížiť na minimum.

7. Využitie sieťových extenderov

Najmä v starších domoch s hrubými stenami môže byť pomerne zložité rozviesť Wi-Fi do všetkých miestností. Obvykle si teda nevystačíte iba s bežným routerom, ale budete musieť investovať aj do ďalších zariadení. Najlacnejším riešením je extender, ktorý iba zapojiť do zásuvky a spárujete s routerom. Kvalita pripojenia však nebude nijak zvlášť vysoká.

Omnoho lepším spôsobom, ako zrýchliť internet, je kúpa mesh Wi-Fi. Tá je tvorená viacerými zariadeniami v podobe satelitov, ktoré sa rozmiestnia naprieč domácnosťou. Po zapnutí následne vytvoria nad zvolenou oblasťou neviditeľnú sieť. Oproti extenderom je pripojenie rýchlejšie a stabilnejšie. Pripojené zariadenia navyše automaticky prepínajú medzi dostupnými satelitmi.

8. Zvážte kúpu nového routeru

Technológie sa menia raketovou rýchlosťou, čo sa odráža aj na samotných zariadeniach. Routery zakúpené pred šiestimi rokmi tak nemožno porovnávať so súčasnými modelmi na trhu. Ak teda máte problémy s rýchlosťou Wi-Fi a rozpočet vám to dovolí, je vhodné investovať do modernejšieho zariadenia. Kvalitné routery kúpite už od 2 000 Kč.

Počas výberu sa zamerajte na to, aby daný router ponúkal:

  • Wi-Fi 6 – najnovšia verzia Wi-Fi štandardu, ktorá ponúka vyššiu rýchlosť, kapacitu a efektivitu. Všeobecne sa hodí pre domácnosti s viacerými zariadeniami.
  • Duálne pásmo (Dual-Band) – ponúka prepínanie medzi dvoma pásmami. Stretávame sa aj s Tri-Band routermi, ktoré ponúkajú navyše druhé 5 GHz pásmo.
  • WPA3 – najpokročilejšia technológia zabezpečenia routeru.
  • QoS – umožňuje nastavenie priorít pre zariadenia a aplikácie, ktoré majú prednostný prístup k pripojeniu.

9. Pravidelný reštart routeru

S kvalitou signálu Wi-Fi routeru vám dokáže pomôcť aj pravidelné reštartovanie. Router totiž podobne ako ostatné zariadenia potrebuje čas od času oddych, aby mohol vyčistiť svoju pamäť a vyriešiť drobné chyby v softvéri, ktoré môžu viesť práve k obmedzovaniu rýchlosti internetu.

Všeobecne sa odporúča router reštartovať zhruba jedenkrát do mesiaca. Postupovať možno viac spôsobmi. Väčšina modelov už disponuje tlačidlom pre reštartovanie, ktoré stačí na chvíľu podržať. Potom možno router ešte vypnúť a na chvíľu odpojiť od elektrickej siete.

Najmä pri starších routeroch je reštart možný iba druhým spomenutým spôsobom, teda vypnutím a opätovným spustením zariadenia. Pre lepšie výsledky je dobré vypnúť Wi-Fi pripojenie na všetkých zariadeniach a chvíľu po reštarte ho opäť zapnúť. Rovnaký postup by ste mali čas od času vykonávať aj u modemu.

10. Zvýšte tarif u poskytovateľa internetu

Ak vám nestačí vaša doterajšia rýchlosť internetu a žiadne zo spomenutých riešení nefunguje, je namieste popremýšľať nad zmenou zvoleného tarifu či dokonca typu internetu. V prvom rade vykonajte meranie rýchlosti pripojenia a zistite, či skutočne dosahujete rýchlosti zvoleného tarifu.

Ak áno, obráťte sa na svojho poskytovateľa a požiadajte ho o zvýšenie rýchlosti – v opačnom prípade ho konfrontujte s tým, že vám neposkytuje sľúbené služby. Rýchlosť však nemusí byť vždy možné zvýšiť, a to najmä pri bezdrôtovom či ADSL internete. Naopak, rýchlejšie alternatívy ako káblový či optický internet sú dostupné iba v mestských oblastiach.

Nízka rýchlosť internetu a nedostatočné pokrytie Wi-Fi môže mať celý rad príčin a riešení. Ak sa nechcete púšťať do náročného nastavovania routeru, vo väčšine prípadov si vystačíte s jeho reštartovaním či kúpou extenderu. Pre lepšiu kontrolu zmien môžete využiť aj náš test rýchlosti internetu, ktorý vám poslúži i ako odrazový mostík pri jednaní s poskytovateľom.



Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?