Rychlost.sk Blog Ako vybrať najlepšie miesto pre router

Ako vybrať najlepšie miesto pre router

Môžete mať akokoľvek dobrý wifi router na prenos vysokorýchlostného internetu, ale pri zlom umiestnení sa budete neustále potýkať so zlou kvalitou signálu. Nájsť vhodné miesto na inštaláciu routera je základným predpokladom kvalitného bezdrôtového pripojenia na internet. Ak navyše chcete pokryť signálom viac miestností alebo sa pripájať na väčšiu vzdialenosť, musíte si dať na umiestnenie routera naozaj záležať. Ak dodržíte niekoľko základných pravidiel, využijete zo svojho routera maximum.

Ako vybrať najlepšie miesto pre router

Router v strede miestnosti zabezpečí ideálne pokrytie

Elektromagnetické žiarenie sa najlepšie šíri vo voľnom priestore. Ak chcete zabezpečiť pokrytie wifi signálom na čo najväčšej ploche bytu alebo rodinného domu, snažte sa nájsť vhodné miesto v strede miestnosti. Odtiaľ bude signál voľne vyžarovať do všetkých strán. Router určite nepokladajte na zem, minimálna inštalačná výška by mala byť aspoň 0,5 metra.

Elegantným riešením je montáž zariadenia za podhľadový strop. Polystyrénové dosky spôsobia len minimálny útlm, router pritom zostane očiam skrytý a nenaruší estetiku interiéru. Všeobecne však platí, že na dosiahnutie maximálneho signálu by ste mali na router pri pripojení k bezdrôtovému zariadeniu vidieť. Montovaním routera do rohov, rôznych zákutí alebo krajových miestností sa pripravíte o veľkú časť signálu a na mnohých miestach v byte alebo dome sa pravdepodobne vôbec nepripojíte.

Hrubé steny výrazne zhoršujú kvalitu signálu

Ak chcete využívať bezdrôtové pripojenie na internet vo viacerých miestnostiach, môžete sa potýkať s veľkým útlmom spôsobeným hrubými stenami. Cez prekážky preniká elektromagnetické žiarenie len veľmi ťažko. Kým sadrokartónové steny kvalitu signálu zhoršia len mierne, cez betónové murivo, hrubé tehlové výplne či plechové konštrukcie sa signál často vôbec nedostane.

Aj v tomto prípade je vhodné rozmýšľať, z akého miesta bude prenos signálu čo najmenej narušovaný. Zapamätajte si – čím menej prekážok, tým lepšia kvalita signálu. Ak je router navyše vybavený jednou alebo viacerými vysielacími anténami, nasmerujte ich požadovaným smerom.

Pozor na umiestnenie v okolí elektrospotrebičov

Signál z wifi routeru môžete spoľahlivo „zabíť“ umiestnením zariadenia do okolia spotrebičov vysielajúcich ďalšie elektromagnetické žiarenie. Najväčšie problémy spôsobujú mikrovlnné rúry, kvalitu však zhorší napríklad aj stolný počítač, televízor, výkonný reproduktor alebo chladnička. Ak máte router umiestnený na voľnej ploche a bez výrazných prekážok, ale stále sa potýkate so zlou kvalitou signálu, pokúste sa odhaliť veľké zdroje rušenia.

Použite aplikáciu na meranie wifi signálu

Nebojte sa s umiestnením wifi routera experimentovať a rôzne ho po miestnostiach presúvať, až dosiahnete uspokojivé výsledky vo všetkých priestoroch, kde potrebujete pripojenie na internet. Proces testovania vám výrazne uľahčia mobilné aplikácie, ktoré určia kvalitu signálu na danom mieste.

Ak používate mobilný telefón so systémom Android, nainštalujte si napríklad aplikáciu Wifi Analyzer, ktorá vás okamžite informuje o kvalite signálu a miere rušenia jednotlivých pásiem. Hodnota sily signálu sa uvádza v dBm. Dávajte si pozor na to, že hodnota sa vzťahuje k výkonu 1mW, a tak je zobrazená v záporných číslach. Čím viac sa výsledok blíži k nule, tým väčšia je úroveň elektromagnetického žiarenia v testovanom priestore. Napríklad hodnota -50 dBm znamená silnejší signál než -80 dBm. Na ukážku, pri meraní signálu priamo pri routeri sa obvykle dostanete k výsledku okolo -30 dBm.

Samozrejme platí, že čím výkonnejší wifi router budete používať, tým lepšia bude schopnosť prenosu signálu na väčšie vzdialenosti a cez prekážky. Umiestnenie routera však nepodceňujte ani pri použití akokoľvek dobrého zariadenia, zbytočne sa pripravíte o silu prenosu a vo výsledku aj o kvalitu a rýchlosť pripojenia.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?