Rychlost.sk Blog Ako vybrať switch – na aké parametre sa zamerať

Ako vybrať switch – na aké parametre sa zamerať

Používanie switchov (sieťových prepínačov) je v súčasnosti výsadou najmä podnikových sietí, svoje uplatnenie však majú aj v sieťach domácich. Na trhu narazíte na switche v rôznych cenových kategóriách, ktoré sa líšia parametrami i doplnkovými funkciami. Na aké sa zamerať a podľa čoho nový switch vybrať? Práve tejto problematike sa budeme venovať na nasledujúcich riadkoch.

Aj doma majú sieťové prepínače svoje využitie

Ak doma používate hneď niekoľko zariadení, ktoré pripájate k internetovej sieti pomocou kábla, počet portov routeru pre vás nemusí byť postačujúci. Zapojením switcha do domácej internetovej siete ju tak jednoducho a efektívne rozvetvíte. Káblové pripojenie sa považuje za stabilnejšie než pripojenie bezdrôtové. Preto sa odporúča pripájať počítače, televízory, herné konzoly, sieťové tlačiarne, kamery a iné prístroje práve pomocou káblu. Cez Wi-Fi sa potom k internetu pripájajte na prenosných zariadeniach. Switch ľahko pripojíte k svojmu existujúcemu routeru a počet portov tak aj znásobíte.

Rozšírenie počtu portov ale nie je jediným dôvodom, prečo zvažovať zaobstaranie switcha do domácej siete. Ak napríklad potrebujete k internetu pripojiť viac zariadení, ktoré sa nachádzajú vo väčšej vzdialenosti od routera (v inej miestnosti či podlaží), museli by ste od routera viesť hneď niekoľko dlhých káblov. Praktickejším riešením je od routera do požadovanej miestnosti natiahnuť len jeden dlhý kábel a k nemu pripojiť switch. Od neho potom povediete samostatné káble k jednotlivým zariadeniam, ktoré už nemusia byť príliš dlhé.

Switch a jeho základné parametre

Pri výbere nového switcha pre domáce využitie by ste sa mali oboznámiť so základnými parametrami a s tým, čo vlastne znamenajú. Vyhnete sa tak riziku zaobstarania sieťového prvku, ktorý nebude zodpovedať vašim požiadavkám. Medzi významné parametre sieťových prepínačov patrí:

  • Počet portov – bežné domáce switch majú štandardné porty RJ-45. Ich počet môže byť rôzny, od 5 po desiatky. Čím viac portov bude switch mať, tým bude mať väčšie rozmery a nároky na výkon. Je preto treba počítať s vyššou spotrebou energie a samozrejme aj vyššími obstarávacími nákladmi.
  • Prenosová rýchlosť – jeden z najvýznamnejších parametrov, na ktoré by ste sa pri výbere sieťového prepínača mali zamerať. Lacnejšie zariadenia majú obvykle maximálnu prenosovú rýchlosť 100 Mb/s. Ak doma používate modernú vysokorýchlostnú sieť s rýchlosťou až 1 Gb/s, použitím lacného switcha sa o rýchlosť zbytočne pripravíte. Preto odporúčame zaobstarať si drahší switch s podporou gigabitovej prenosovej rýchlosti, vďaka ktorému využijete zo svojej siete maximum.
  • Preklápacia kapacita – udáva množstvo Gb, ktoré je switch schopný prepnúť za jednu sekundu na všetkých portoch v oboch smeroch. Výkonnejšie päťportové domáce switche majú preklápaciu kapacitu okolo 10Gbps, takže zvládnu aj prenos veľkých dát bez väčšieho čakania. Samozrejme, platí, že preklápacia kapacita by mala byť úmerná počtu portov a prenosovej rýchlosti, aby bola schopná zvládnuť aj vyťaženie všetkých portov. Napríklad väčší switch so 16 portmi by mal mať preklápaciu kapacitu 32 Gbps.
  • Kapacita paketov – udáva počet miliónov 64B paketov, ktorý dokáže switch preposlať za sekundu.

Nepodceňujte kvalitu konštrukcie

Pri výbere nového switcha do domácej siete sa nezameriavajte len na technické parametre, ale aj na samotnú konštrukciu zariadenia. Najlacnejšie sieťové prepínače sú vyrobené z plastu, a tak sú až príliš ľahké a zle odvádzajú teplo. Preto sa kvalitnejšie switche konštruujú z odolného kovu, ktorý zabezpečuje účinné pasívne chladenie. Väčšina switchov je navrhnutá pre montáž na stenu aj umiestnenie na rovný povrch. Samostatnú kategóriu switchov potom tvorí rack, čo je štandardizovaný systém, do ktorého sa prepínače montujú s ďalšími sieťovými prvkami.

Drahšie switche sú vybavené radom ďalších funkcií

Ak do sieťového prepínača investujete, budete môcť využívať rad ďalších užitočných funkcií, ktoré lacnejšie modely switchov nezvládnu. Patrí medzi ne napríklad funkcia napájania zariadení cez sieťový kábel – PoE. O napájaní zariadení cez PoE sme nedávno napísali samostatný článok, a tak si ho rozhodne nenechajte ujsť.

QoS – Quality of Service

Medzi ďalšie nadštandardné funkcie sieťových prepínačov patrí riadenie kvality služieb označované ako QoS (Quality of Service). Zariadenie automaticky vyhodnocuje zaťaženie a zabraňuje preťaženiu. Vďaka tomu sa nestane, že by napríklad sťahovanie objemných súborov narušilo kvalitu telefonovania cez internet. Vďaka funkcii QoS sa switch postará o to, aby sa rýchlosť sťahovania veľkého súboru znížila a umožnila dostatočnú rýchlosť pre audio či videohovor.

Switche tiež umožňujú manuálne nastavenie priorít jednotlivých portov. V praxi to znamená, že napríklad port využívaný pre pripojenie internetu k televízoru môže mať vyššiu prioritu než port pre pripojenie do stolového počítača. Rýchlosť pre bezproblémové streamovanie tak bude dostatočná aj pri sťahovaní súborov na PC.

Správa a vzdialený dohľad a nastavenie

Nemôžeme zabudnúť ani na užitočnú funkciu správy a dohľadu na diaľku. V softvérovom prostredí switcha môžete zariadenie na diaľku reštartovať, aktualizovať firmware, monitorovať dátové prenosy, sledovať chybové hlásenia či obmedziť prevádzku na niektorom z portov. Switch môže byť doplnený aj o funkciu testovania káblov, ktorá ľahko odhalí poškodený kábel zapojený do zariadenia.

Vo všeobecnosti platí, že čím je vyššia prenosová rýchlosť a počet zariadení pripojených v sieti, tým sú vyššie nároky na výkon a funkcie sieťového prepínača. Výberom kvalitného a výkonného zariadenia využijete plný potenciál, ktorý vaša sieť ponúka.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?

Ďalšie jazykové verzie