Rychlost.sk Blog Ako vytvoriť hotspot na vašom smartfóne: Návod krok za krokom

Ako vytvoriť hotspot na vašom smartfóne: Návod krok za krokom

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

Ako vytvoriť hotspot na vašom smartfóne: Návod krok za krokom

V dnešnej dobe je pripojenie na internet takmer nevyhnutnosťou. Či už potrebujete pracovať na notebooku v prostredí bez internetu alebo len zdieľať internetové pripojenie s priateľmi, vytvorenie mobilného hotspotu na vašom smartfóne môže byť skvelým riešením. Zistite s nami, ako behom chvíľky premeníte svoj smartfón na prenosný Wi-Fi router.

Čo je to mobilný hotspot?

Mobilný hotspot je funkcia, ktorá umožňuje vášmu smartfónu zdieľať svoje mobilné dátové pripojenie s inými zariadeniami. V podstate sa váš telefón stane malým Wi-Fi routerom, ku ktorému sa môžu pripojiť ďalšie zariadenia a využívať jeho internetové pripojenie.

Funkcia je užitočná najmä v situáciách, keď nemáte prístup k bežnej Wi-Fi sieti alebo máte strach, že by daná sieť nemusela byť bezpečná.

Čo by ste mali pred vytvorením hotspotu vedieť?

Než sa pozrieme na samotný proces vytvorenia hotspotu, mali by ste vedieť pár vecí. V prvom rade počítajte s tým, že používanie hotspotu môže rýchlo vyčerpať batériu vášho telefónu. Majte teda radšej po ruke powerbanku alebo nabíjačku.

Okrem toho môže zdieľanie internetového pripojenia spotrebovať veľké množstvo mobilných dát. Overte si, aký máte dátový tarif a prípadne vypnite automatické obnovovanie dátového balíčka. V opačnom prípade by vás mohla suma za mobilné služby naozaj nepríjemne prekvapiť.

Vytvorenie hotspotu na Android zariadení

Ak používate smartfón s operačným systémom Android, postup vytvorenia hotspotu je nasledovný:

  1. Otvorte „Nastavenia" na vašom telefóne.

  2. Vyhľadajte a klepnite na možnosť „Sieť a internet" alebo „Pripojenia" (názvy sa môžu líšiť podľa výrobcu telefónu).

  3. Nájdite položku „Hotspot a tethering" alebo „Mobilný hotspot".

  4. Klepněte na „Wi-Fi hotspot" alebo Mobilný hotspot a zapnite ho pomocou prepínača.

  5. Nastavte názov siete (SSID) a heslo pre váš hotspot.

  6. Uložte nastavenia, hotspot je teraz pripravený na použitie.

Niektoré novšie modely Android telefónov ponúkajú aj funkciu "Instant Hotspot", ktorá umožňuje rýchle zapnutie hotspotu priamo z rýchlych nastavení, ktoré otvoríte pretiahnutím stavového riadku dolu.

Vytvorenie hotspotu na iPhone

Uživatelia iPhone majú pre vytvorenie hotspotu podobne jednoduchý proces:

  1. Otvorte „Nastavenia" na vašom iPhone.

  2. Klepněte na „Osobný hotspot".

  3. Zapnite funkciu „Povoliť ostatným pripojenie".

  4. Nastavte si heslo pre váš hotspot.

  5. Hotspot je teraz aktívny a pripravený na použitie.

U iPhonov môžete tiež rýchlo zapnúť hotspot pomocou „Ovládacieho centra". Stačí prejsť prstom dolu z pravého horného rohu obrazovky (alebo nahor z dolného okraja u starších modelov) a dlhým stlačením dlaždice s možnosťami pripojenia. Tu nájdete tlačidlo pre zapnutie osobného hotspotu.

Pripojenie k hotspotu

Akonáhle máte hotspot aktivovaný, ostatné zariadenia sa k nemu môžu pripojiť rovnako ako k akejkoľvek inej Wi-Fi sieti. Stačí, aby na svojom zariadení otvorili nastavenia Wi-Fi, vyhľadali názov vášho hotspotu a zadali heslo, ktoré ste nastavili.

Tipy pre efektívne využitie hotspotu

Pre čo najlepšie využitie vášho mobilného hotspotu sme si pre vás pripravili pár užitočných tipov:

  1. Vždy pre váš hotspot používajte silné heslo. Zabránite tak neoprávnenému prístupu.

  2. Majte na pamäti, že všetky dáta prenesené cez váš hotspot sa počítajú do vášho mobilného dátového limitu. Majte ich pod kontrolou, a to predovšetkým v prípadoch, keď je k hotspotu pripojených viac zariadení.

  3. Čím viac zariadení je pripojených, tým viac sa pripojenie spomalí. Väčšina telefónov umožňuje pripojiť 5 až 10 zariadení súčasne.

  4. Ak váš telefón ponúka úsporný režim, zvážte jeho použitie pre predĺženie výdrže batérie.

  5. Nech nepoužívate hotspot, vypnite ho. Znížite tak spotrebu batérie a opäť predĺžite jej výdrž.

Čo robiť, keď hotspot nefunguje?

Ak sa stretnete s problémami pri vytváraní alebo používaní mobilného hotspotu, nezúfajte. Najprv skontrolujte, či máte aktívne mobilné dátové pripojenie a dostatočne silný signál. Slabý signál môže brániť vytvoreniu hotspotu a prinášať pomalé pripojenie.

Ďalej overte, či máte vo svojom tarife zahrnutú možnosť zdieľania internetu. Niektorí operátori ho môžu obmedzovať a účtovať zvlášť. Ak ste si istí, že s pripojením a tarifom je všetko v poriadku, skúste telefón reštartovať.

Ak reštart nepomohol, skúste v nastaveniach telefónu vypnúť a znova zapnúť funkciu hotspotu. U niektorých zariadení môže pomôcť aj zmena pásma z Wi-Fi z 5 GHz na 2,4 GHz a naopak.

Ak problém pretrváva, skontrolujte, či nemáte v telefóne zapnuté VPN alebo iný bezpečnostný softvér, ktorý by mohol blokovať zdieľanie pripojenia. V krajnom prípade môže pomôcť obnovenie továrenského nastavenia telefónu, ale pred týmto krokom nezabudnite zálohovať svoje dáta.

Keď ani jeden z týchto krokov nepomôže, môže ísť o hardvérový problém alebo obmedzenie zo strany operátora. V takom prípade je najlepšie kontaktovať technickú podporu vášho operátora alebo predajcu, u ktorého ste mobilný telefón zakúpili.

Vytvorenie mobilného hotspotu na vašom smartfóne nie je žiadna veda. Jednoducho si vytvoríte vlastnú prenosnú „Wi-Fi“, ktorú môžete zdieľať aj so svojimi priateľmi. Hotspot využijete predovšetkým na cestách, ale i pri práci na miestach, kde sa nemôžete alebo nechcete pripojiť k cudzej Wi-Fi sieti.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Ďalšie jazykové verzie