Rychlost.sk Blog Amazon mieri do vesmíru. Pomôcť mu s tým má projekt Kuiper

Amazon mieri do vesmíru. Pomôcť mu s tým má projekt Kuiper

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?

Amazon mieri do vesmíru. Pomôcť mu s tým má projekt Kuiper

Gigant online obchodu, Amazon, sa púšťa do nového ambiciózneho projektu, a to satelitného internetu. Projekt s názvom Kuiper sľubuje vysokorýchlostné pripojenie k internetu aj do odľahlých oblastí, čím chce konkurovať Starlinku, HughesNet a Viasat. Kedy bude projekt spustený a aký rýchly internet môžeme očakávať?

Čo je vlastne projekt Kuiper a ako bude fungovať?

Predstavte si oblohu posiatu tisíckami drobných satelitov, ktoré prenášajú internetové dáta do vášho počítača. Presne tak by mal fungovať aj Project Kuiper. Amazon plánuje vypustiť na nízku obežnú dráhu Zeme cez 3 200 satelitov, ktoré pokryjú signálom aj tie najodľahlejšie kúty planéty.

Tieto satelity budú komunikovať s pozemnými stanicami a s klientskými terminálmi, ktoré si záujemcovia o satelitný internet budú musieť zaobstarať. Amazon pre Project Kuiper vyvíja vlastné technológie, vrátane špeciálnych antén a čipov, ktoré zaistia čo najefektívnejší a najrýchlejší prenos dát. Spoločnosť tiež spolupracuje s niekoľkými firmami na zaistení raketových štartov pre vynesenie satelitov na obežnú dráhu.

Aký rýchly bude internet z vesmíru?

Podľa informácií od Amazonu sa môžeme tešiť na rýchlosti od 100 Mbps až po závratný 1 Gbps. To je porovnateľné s najrýchlejšími dostupnými technológiami pevného pripojenia. Amazon sľubuje, že Kuiper ponúkne dostatočnú kapacitu pre streamovanie videa vo vysokom rozlíšení, online hranie hier a ďalšie náročné internetové aktivity.

Každopádne reálna rýchlosť sa bude líšiť v závislosti na mnohých faktoroch, ako je napríklad poloha užívateľa, počasie, zaťaženie siete a ďalšie.

Koľko bude satelitný internet od Amazonu stáť?

Amazon zatiaľ sľubuje, že sa bude snažiť o čo najdostupnejšie ceny. Vzhľadom k ambicióznemu plánu a konkurenčnému prostrediu sa dá očakávať, že cena bude hrať kľúčovú rolu v boji o zákazníkov.

Amazon zatiaľ predstavil tri rôzne klientské terminály, ktoré sa budú líšiť veľkosťou, výkonom a pravdepodobne aj cenou. Najmenší terminál bude určený pre bežné domácnosti, zatiaľ čo najväčšie a najvýkonnejšie zariadenie cieli na firmy a organizácie s vysokými nárokmi na internetové pripojenie.

Kedy bude Kuiper dostupný?

Prvé testovacie satelity boli úspešne vypustené do vesmíru už v roku 2023, s plným spustením služby sa počíta v roku 2024. Ak pôjde všetko, ako má, čoskoro budeme mať možnosť vyskúšať, ako funguje internet z vesmíru od Amazonu.

Celkom je Kuiper ambiciózny projekt, ktorý má potenciál zásadne zmeniť trh s internetovým pripojením. Ak sa Amazonu podarí splniť sľuby o vysokej rýchlosti, dostupnosti a relatívne nízkej cene, môže sa stať silným konkurentom pre súčasných poskytovateľov internetu.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.