Rychlost.sk Blog Čo je to IP adresa a ako funguje?

Čo je to IP adresa a ako funguje?

Internet berieme ako samozrejmosť, ale čo sa skrýva za jeho fungovaním? Odhaľte tajomstvo IP adresy, vášho unikátneho odtlačku v digitálnom svete. Zistite, ako IP adresa umožňuje komunikáciu medzi zariadeniami a čo znamenajú skratky IPv4 a IPv6.

Čo je to IP adresa a ako funguje?

V dnešnej dobe internetu je ľahké brať online svet ako samozrejmosť. Klikneme na odkaz a behom okamihu sa nám zobrazí webová stránka, video alebo správa od kamaráta. Málokto sa ale zamýšľa nad tým, čo sa deje v pozadí. Odpoveď skrýva okrem iného aj pre niektorých tajomná IP adresa. Čo to je a ako funguje?

Čo je to IP adresa?

IP adresa (skratka pre Internet Protocol Address) je v podstate unikátne identifikačné číslo, ktoré je priradené každému zariadeniu pripojenému k internetovej sieti. Môžete si ju predstaviť ako unikátnu adresu vášho domu, vďaka ktorej vám poštár doručí list.

V tomto prípade ale IP adresa umožňuje počítačom a serverom po celom svete vzájomne komunikovať a posielať si dáta.

Ako IP adresa vyzerá?

Existujú dva hlavné typy IP adries, a to IPv4 a IPv6. Staršia a rozšírenejšia verzia IPv4 sa skladá zo štyroch číselných blokov oddelených bodkami, kde každé číslo nadobúda hodnoty od 0 do 255. Typická IPv4 adresa teda vyzerá napríklad takto 192.168.1.100.

Nový štandard IPv6 bol zavedený kvôli nedostatku dostupných adries IPv4. Adresy IPv6 sú dlhšie a komplexnejšie, skladajú sa z ôsmich skupín hexadecimálnych čísel oddelených dvojbodkami (napr. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).

Ako IP adresa funguje v praxi?

Keď zadáte do prehliadača webovú adresu (napr. www.google.com), váš počítač najprv kontaktuje DNS server (Domain Name System), ktorý funguje ako akýsi telefónny zoznam internetu.

DNS server preloží doménové meno (google.com) na odpovedajúcu IP adresu serveru, kde je webová stránka umiestnená.

Následne váš počítač odošle požiadavku na túto IP adresu a server na ňu odpovie zaslaním požadovaných dát, teda webovej stránky Google, na IP adresu vášho počítača. Celý proces prebieha v rozmedzí milisekúnd a vy si tak môžete užívať ničím nerušené surfovanie po internete.

Verejná vs. privátna IP adresa

V IT svete sa rozlišuje medzi verejnými a privátnymi IP adresami. Verejnú IP adresu vám pridelí váš poskytovateľ internetového pripojenia a je viditeľná pre celý internet.

Naopak privátnu IP adresu používate v rámci vašej domácej siete a slúži na identifikáciu jednotlivých zariadení (počítač, telefón, tlačiareň). Router, ktorý prepája vašu domácu sieť s internetom, potom funguje ako sprostredkovateľ a prekladá komunikáciu medzi verejnou a privátnou IP adresou.

Ako môžete svoju IP adresu skryť?

Hoci je IP adresa nevyhnutná pre fungovanie internetu, existujú situácie, kedy môžete chcieť svoju identitu online chrániť a svoju IP adresu skryť. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako na to.

Jednou z možností je použitie VPN (virtuálna privátna sieť). VPN vytvára šifrované spojenie medzi vaším zariadením a VPN serverom. Celý váš internetový prevádzke potom prechádza cez tento server a vaša skutočná IP adresa je nahradená IP adresou VPN servera.

Vďaka tomu je pre webové stránky a služby, ktoré navštevujete, ťažšie zistiť vašu skutočnú polohu a identitu. Ďalšou možnosťou je využitie proxy servera. Podobne ako VPN aj proxy server funguje ako sprostredkovateľ medzi vaším zariadením a internetom.

Proxy server ale nešifruje váš prevádzku, takže je menej bezpečný než VPN. Napriek tomu aj proxy server dokáže skryť vašu skutočnú IP adresu a zobraziť webovej stránke IP adresu proxy servera.

IP adresa je základný stavebný kameň fungovania internetu. Vďaka nej sa môžu miliardy zariadení po celom svete vzájomne prepojiť a komunikovať. Hoci sa jedná o pomerne technický koncept, pochopenie základných princípov fungovania IP adresy vám môže pomôcť lepšie porozumieť tomu, ako internet funguje a ako môžete chrániť svoje súkromie.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.