Rychlost.sk Blog Čo je to ping a ako ho zmenšiť?

Čo je to ping a ako ho zmenšiť?

Stretli ste sa v súvislosti s rýchlosťou internetového pripojenia s pojmom ping a neviete, čo pre vás v praxi znamená? Pozrite sa na súhrn najdôležitejších informácií, ktoré vám ho predstavia.

Overenie kvality pripojenia

Skrátka ping vychádza z anglického označenia Packet InterNet Groper, čo vo voľnom preklade znamená „overenie po internete prenášaných súborov dát“. Slúži skutočne na kontrolu funkčnosti a rýchlosti internetového spojenia medzi dvoma danými sieťovými rozhraniami v počítačovej sieti. Má veľký význam na to, aby ste mali neustále aktuálny prehľad o rýchlosti a kvalite nadviazaného a využívaného spojenia. Jeho hodnota sa môže priebežne meniť. Nikdy sa nebude pevne držať na danej hodnote. Avšak aj s určitou mierou tolerancie vám výborne poslúži na overenie skutočnej kvality pripojenia. Po prijatí odozvy dokáže vhodný program určiť dĺžku oneskorenia a zobraziť výsledok ako štatistický údaj.

Aká hodnota pingu je dostatočná?

Ping sledujú veľmi úzkostlivo hlavne hráči multiplayerových počítačových hier. S vyšším pingom je reakcia hráča „spomalená“, a preto je vo veľkej nevýhode. Aby ste mali šancu uspieť, optimálny ping pre tieto hry je v rozmedzí 0 až 50 ms (milisekúnd).

O niečo horší, ale aj pre menej náročné herné tituly prijateľný ping, je 50 až 100 ms

Pri hodnote pingu v rozmedzí 100 až 200 ms budete stále celkom bez problémov surfovať, prijímať a odosielať súbory. Na bezproblémové hranie online hier a videokonferencie to však nie je.

Hodnota 200 až 1000 milisekúnd je vysoký ping, ktorý je pre online hráčov len nepoužiteľnou nočnou morou.

Zúfalý ping s odozvou vyššou ako 1000 milisekúnd, to už je len na zlosť. Aj zadarmo je také pripojenie neprimerane drahé.

Ako sa ping vlastne meria?

Veľa multiplayerových hier má priebežné meranie pingu zabudované priamo v zobrazení ovládacích prvkov. Inak si túto hodnotu v prípade podozrivo pomalého pripojenia môžete samozrejme kedykoľvek overiť. Je tu náš ping test - test pingu/odozvy. Stačí kliknúť na tlačidlo Štart ping test a behom chvíľky viete, aký má vaše pripojenie ping.

Ako môžete výrazne zmenšiť ping?

Latenciu (reakčný čas alebo oneskorenie) signálu samozrejme najviac ovplyvňuje váš poskytovateľ a prevádzkovateľ internetového pripojenia. Nezaraďujte si rozhodne do priamo úmernosti rýchlosť uploadu a downloadu s hodnotou pingu. Istá prepojenosť tu je, ale cesta tudy proste nevedie. Nechcete-li zmeniť poskytovateľa, alebo si priplatiť za lepšie pripojenie so zárukou nízkeho pingu, venujte prvú pozornosť kontrole hardvéru.

Niekedy je totiž vhodný upgrade možnou cestou k zlepšeniu výkonu počítača súčasne s výrazným znížením hodnoty pingu (predovšetkým pri nízkej kapacite RAM alebo nedostatočnom výkone grafickej karty). Problém skúste hľadať aj v zastaranom routeri. Vyskúšajte iný a uvidíte, či sa vylepšenie, ste na správnej ceste. Negatívny vplyv na ping môžu mať aj malware alebo vírusy, vykonávajte pravidelnú kontrolu počítača.

Spoločnosť OpenAI predstavila novú radu modelov umelej inteligencie s názvom o1, ktoré sľubujú revolúciu v oblasti komplexného myslenia a riešenia problémov. Modely o1 vynikajú v odboroch, ako je veda, programovanie a matematika, kde dosahujú porovnateľné výsledky s doktorandmi. OpenAI sa zamerala aj na bezpečnosť a vyvinula nový prístup k tréningu, ktorý bráni zneužitiu AI.

Spomeňte si na dychberúcu víziu budúcnosti z filmu Blade Runner - holografické reklamy, kyberpriestor a všadeprítomné siete. Môže sa táto fikcia stať realitou? Zistite, čo môžeme očakávať od internetu budúcnosti a ako sa budú stierať hranice medzi realitou a virtuálnym svetom.

Lagy a vysoký ping vám kazia radosť z online hrania? Zistite, aká rýchlosť internetu je pre plynulý herný zážitok skutočne potrebná a ako optimalizovať vaše pripojenie. Prezradíme vám tipy na nastavenie routera, vplyv latencie na rôzne herné žánre a ďalšie užitočné rady, vďaka ktorým sa stanete pánmi virtuálnych bojísk.

Cítite sa v digitálnom svete bezpečne? Kybernetická kriminalita je ako vírus, ktorý sa šíri závratnou rýchlosťou a útočí na nič netušiace obete. Ransomware, útoky na Internet vecí, rafinované techniky sociálneho inžinierstva – hrozby číhajú na každom rohu. Prečítajte si, ako sa brániť kybernetickým predátorom a ako môžete ochrániť svoje dáta aj súkromie v online džungli.

Chatboti s citom? Emočná AI je nový trend, ktorý sľubuje revolúciu v zákazníckej starostlivosti. Dokáže umelá inteligencia skutočne rozpoznať ľudské emócie a ako by sa dala táto technológia využiť? Poďte s nami preskúmať princípy emočnej AI, jej potenciál i riziká a etické otázky spojené s čítaním emócií strojmi.

Kvantové technológie sa nezadržateľne blížia a sľubujú revolúciu v mnohých oblastiach. Na dosah ruky máme kvantový internet a kvantové kompasy. Budúcnosť bez hackerov a GPS sa možno stane realitou skôr, než si myslíme. Vedci však stále musia čeliť rade prekážok, ktorých prekonanie nemusí byť práve jednoduché.