Rychlost.sk Blog Existuje internet bez agregácie?

Existuje internet bez agregácie?

Nič nie je tak naštvané ako pripojenie, ktoré občas funguje a občas sa vlečie ako slimák. Ak potrebujete naozaj rýchle a stabilné pripojenie, na ktoré je stopercentné spoľahnutie v ktorúkoľvek dennú i nočnú dobu, zamyslite sa nad internetom bez agregácie.

Existuje internet bez agregácie?

Agregácia sa používa celkom bežne

Termínom agregácia je označované zdieľanie kapacity internetovej linky medzi väčším počtom používateľov. Tento spôsob rozdelenia kapacity je celkom bežný a pre menej náročných používateľov nepochybne vyhovujúci. S ohľadom na vyššiu agregáciu je totiž možné cenu za pripojenie pre jednotlivých používateľov naozaj výrazne znížiť. A cena je často pri výbere rozhodujúca. Správne nastavená agregácia v prijateľnom pomere nijako výrazne nekomplikuje prenos dát a zdieľanie linky sa preto zvyčajne nejaví ako problémové. Ak však dôjde v dôsledku príliš veľkej agregácie k preťaženiu linky, prejaví sa to pomalým načítavaním stránok, nízkou či kolísajúcou rýchlosťou sťahovania.

Kde nájdeme úroveň agregácie?

V zmluve o podmienkach poskytovaného internetového pripojenia musí byť v každom prípade úroveň agregácie uvedená, avšak musíte vedieť, čo hľadáte. Inak je skrytá v nenápadnej formulácii kdesi v doplňujúcom texte a ľahko by ste ju mohli prehliadnuť. Pre domácich používateľov sa u nás bežne používa agregácia 1:50 a 1:40, pre Wi-Fi a lepšie xDSL pripojenie agregácia 1:20. Pre firmy sú k dispozícii aj ponuky s ešte nižšou agregáciou (napríklad len 1:10 alebo 1:8). Neobmedzený prevod dát ale bude v takom prípade logicky kompenzovaný značne vyššou cenou za dokonalé pripojenie.

Na čo poslúži internet 1:1?

Ide o úplne ideálne pripojenie, kedy klient nezdieľa linku so žiadnym ďalším používateľom. Tento spôsob pripojenia je skutočne v inej cenovej kategórii, než na akú ste ako bežní používatelia zvyknutí, avšak zaručuje maximálny komfort. Prenos veľkých súborov, online konferencie a sledovanie televízie sú úplne bez problémov. Odpadá špekulovanie o tom, či sa večer, v čase veľkého vyťaženia siete, podarí stiahnuť či odoslať súbory, v pokoji si vypočuť hudbu alebo vychutnať film. Agregácia 1:1 je lákadlom predovšetkým pre korporátnych zákazníkov a IT spoločnosti, pre ktoré je rýchlosť pripojenia kľúčová.

Agregácia nie je jediným dôvodom pomalého pripojenia

Zdieľanie linky a vysoká agregácia nemusia byť jediným dôvodom pomalého internetu. Po overení úrovne agregácie by ste si mali tiež skontrolovať stav počítača, kompletný hardware a zistiť, či niektoré programy neznižujú rýchlosť pripojenia úplne zbytočne. Dôležité je aj preveriť technológiu pripojenia (ADSL, WiFi) i ďalšie špecifické nastavenia poskytovateľa.

Pozor na slovíčko „až“

U väčšiny poskytovateľov sa stretnete s uvedením prenosovej rýchlosti v spojitosti so zradným slovíčkom „až“. To znamená, že rýchlosť, ktorá je uvedená v označení tarifu, je maximom toho, čo môžete očakávať v momente, kedy linku využívate iba vy. Nechcete-li sa o kapacitu deliť, zamerajte sa skutočne na pripojenie s čo najnižšou agregáciou, alebo rovno na pripojenie úplne bez agregácie.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.