Rychlost.sk Blog Google Bard vs ChatGPT-4 – kto je kráľom AI nástrojov?

Google Bard vs ChatGPT-4 – kto je kráľom AI nástrojov?

Google Bard (Gemini) a ChatGPT-4 sú dva najpokročilejšie jazykové modely umelej inteligencie. Ako sa od seba líšia a čo všetko dokážu? Prečítajte si naše porovnanie oboch AI nástrojov a zistite, ktorý z nich je pre vás tým pravým pomocníkom, či už sa chystáte AI využívať pri práci alebo ste len zvedaví, čo všetko vedia. Preskúmajte dostupné funkcie, kvalitu výstupov i cenové rozdiely.

Google Bard vs ChatGPT-4 – kto je kráľom AI nástrojov?

V posledných rokoch sme svedkami rýchleho rozvoja umelej inteligencie (AI), a to najmä v oblasti jazykových modelov. Medzi dvoch najväčších hráčov na trhu patrí nepochybne Google s Google Bard (v súčasnosti Gemini) a OpenAI s ChatGPT-4. Ako sa od seba líšia a čo všetko vám dokážu ponúknuť?

Jazykový model – čo to je?

Predtým než sa pustíme do porovnávania oboch nástrojov, mali by sme si niečo málo povedať o jazykových modeloch. Zjednodušene povedané, ide o inteligentné počítačové programy, ktoré sa učia rozumieť a generovať ľudský jazyk. Predstavte si ich ako super roboty, ktoré dokážu čítať a pochopiť obrovské množstvo textu od kníh a článkov až po príspevky na sociálnych sieťach.

A nielen to, dokážu tiež sami vytvárať zmysluplné vety a odpovedať na vaše otázky, ako by s vami viedli skutočnú konverzáciu. Ale pozor, jazykové modely nie sú skutočná umelá inteligencia, ktorú poznáme napríklad z Terminátora. Ich princíp je založený na predvídaní toho, čo môže nasledovať po zadaní určitého dotazu či úlohy.

Spoločnosti ich trénujú na obrovskom objeme dát, z ktorých si modely vyberajú vzory. Podľa nich sú potom schopné plniť príkazy, ktoré im zadáte. V skratke teda nerozumejú tomu, čo im píšete, ale iba predvídajú, aké slová by mohli byť odpoveďou na vaše otázky.

Čo je Google Bard?

Najprv sa pozrieme na Google Bard, ktorý sa začiatkom roku 2024 premenoval na Gemini. Za jeho vytvorením stojí gigant Google, ktorý sa rozhodol konkurovať ChatGPT – na neho sa podrobnejšie pozrieme nižšie. Konkrétne ide o multimodálny model, ktorý dokáže pracovať s rôznymi typmi informácií, vrátane textu, kódu, audia, obrazov a videa. Umelá inteligencia Gemini je dostupná v dvoch verziách:

  • Gemini – Ide o základnú verziu, ktorá je určená pre bežné úlohy. Nie je tak výkonná, čo sa odráža aj na kvalite výstupov. Za jej použitie neplatíte žiadne poplatky.
  • Gemini Advanced – Výkonnejšia verzia, ktorá ponúka aj ďalšie výhody, v podobe spracovania väčšieho objemu dát a kvalitnejších výstupov. Táto verzia nie je zatiaľ dostupná v Slovenskej republike a navyše je platená.

Gemini na Slovensku môžete využívať v základnej verzii úplne zadarmo. Stačí napísať do prehliadača Gemini, otvoriť oficiálnu webovú stránku Googlu, prihlásiť sa cez Google účet a môžete začať chatovať. Počet dotazov na jeden deň je obmedzený iba na niekoľko desiatok. Ak teda chcete Gemini využívať dlhodobo a často, zvážte, aké otázky zadávate.

Čo je ChatGPT-4?

Dostávame sa k druhému najznámejšiemu jazykovému modelu, a to ChatGPT-4. Za jeho vývojom stojí spoločnosť OpenAI. Zatiaľ ide o najnovší a najpokročilejší model v sérii GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Oproti svojim predchodcom ponúka vyššiu presnosť, lepšiu schopnosť spracovania prirodzeného jazyka a ďalšie užitočné funkcie, vrátane generovania obrázkov či prehľadávania internetu v reálnom čase. Okrem toho môžete využívať napríklad:

  • generovanie prezentácií,
  • špecializovaných asistentov,
  • tvorbu vlastných asistentov a chatbotov.

Aj v tomto prípade máte k dispozícii neplatenú verziu ChatGPT-3.5, ktorá vie len minimum toho, čo ChatGPT-4.

Aký je rozdiel medzi Google Bard a ChatGPT-4?

Hlavné rozdiely medzi Gemini (Google Bard) a ChatGPT-4 sa týkajú najmä dostupných funkcií a kvality výstupov, teda toho, čo vám daný jazykový model vygeneruje. Oba majú prístup na internet, vďaka čomu sú výkonnejšie ako bežné prehliadače. Zároveň vedia pracovať s videami, obrázkami a hovoreným slovom. Gemini má však niekoľko nedostatkov. Jej výstupy väčšinou nie sú také kvalitné ako pri ChatGPT-4.

Obmedzené sú tiež dostupné funkcie, ktoré nezahŕňajú napríklad generovanie obrázkov, zložité analýzy alebo prácu s dokumentmi. Samozrejme má aj svoje plusy, vrátane toho, že je úplne zadarmo a dokáže spracovať rozsiahle texty, ktoré majú aj 100 000 znakov. ChatGPT-4 naopak podporuje iba okolo 4 000 znakov a mesačne za neho zaplatíte približne 600 Kč.

Na čo možno využiť Gemini (Google Bard)

  • generovanie textov,
  • preklady,
  • vyhľadávanie na internete,
  • zhrnutie textu,
  • generovanie e-mailov,
  • vyhľadávanie informácií v produktoch od Googlu.

Na čo možno využiť ChatGPT-4

  • rovnaké funkcie ako Gemini (má obmedzený prístup k Google produktom),
  • generovanie obrázkov,
  • tvorba prezentácií,
  • tvorba asistentov na plnenie rôznych úloh,
  • využívanie širokej škály už vytvorených asistentov,
  • prepojenie s ďalšími aplikáciami,
  • zložitá analýza textu,
  • tvorba chatbotov.

Už viete, ktorý z týchto dvoch jazykových modelov je pre vás ten pravý? Ak ste len zvedaví alebo sa chystáte AI využívať pri práci, je najvyšší čas sa s ňou zoznámiť. Ak chcete využívať AI nástroje naplno a nevadí vám siahnuť hlbšie do vrecka, potom je ChatGPT-4 jasnou voľbou. Naopak menej nároční používatelia, ktorí AI používajú sporadicky, ocenia skôr bezplatný Gemini (Google Bard).

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?