Rychlost.sk Blog Internet vecí (IoT) a jeho využitie v domácnosti

Internet vecí (IoT) a jeho využitie v domácnosti

Internet vecí je jedným z fenoménov súčasnej doby v oblasti IT a internetu. Prečítajte si, ako využiť internet vecí (IoT) aj u vás doma a na čo si pri jeho používaní dať pozor.

Podľa predpovede počítačových expertov bude už ku koncu budúceho roka k internetu pripojených viac ako 30 miliárd rôznych zariadení. Sieť vzájomne prepojených fyzických zariadení označovaná ako internet vecí (Internet of Things – IoT) predstavuje vo svete výpočtovej techniky novú rýchlo sa rozvíjajúcu oblasť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje takmer všetky odvetvia. Internet vecí má spotrebiteľské i podnikové využitie, uplatňuje sa pri riadení infraštruktúry aj v špecializovaných oblastiach. Zamerajme sa na to, aké možnosti aplikácie má internet vecí v našich domácnostiach.

Čo je to internet vecí (IoT)

Internet vecí je označenie pre globálnu sieťovú infraštruktúru, ktorá zahŕňa fyzické aj virtuálne zariadenia. Každé zariadenie v sieti má svoju identitu, je jasne identifikovateľné a je schopné samostatne pracovať v informačnej sieti internetu. Jednotlivé pripojené zariadenia medzi sebou môžu vzájomne komunikovať a vymieňať si dáta.

Ak to zjednodušíme, do siete internetu vecí patrí akékoľvek zariadenie, ktoré prostredníctvom kábla či bezdrôtovej Wi-Fi siete pripojíme k internetu. Máme o ňom detailné informácie, obvykle ho môžeme ovládať na diaľku a vysielať príkazy bez potreby fyzickej prítomnosti. Ak tak doma používate napríklad televízor s pripojením k internetu, teplotné čidlá s možnosťou vzdialenej regulácie či Wi-Fi tlačiareň, internet vecí úspešne uplatňujete aj vy.

Internet vecí však môže tvoriť siete nevídaného rozsahu. Napríklad juhokórejská obchodná štvrť Songdo sa rozhodla implementovať internet vecí do rozsiahlej mestskej infraštruktúry, ktorá umožní celkovú lepšiu správu a riadenie jednotlivých systémov. Do internetu vecí sú tu napojené aj senzorové siete, ktoré nepretržite kontrolujú stav zelene a umožňujú jej údržbu na diaľku. Nemusíme ale cestovať až do Južnej Kórey, aby sme si predstavili rozsah využitia IoT. Napríklad návštevníci a obyvatelia španielskeho mesta Santander si môžu stiahnuť mobilnú aplikáciu, ktorá je napojená na viac ako 10 tisíc čidiel. Počas sekundy sa dozvie napríklad informácie o aktuálnych možnostiach parkovania v meste.

Myšlienka internetu vecí existuje mnoho rokov

Revolúcia internetu vecí prebieha masívnym spôsobom približne od roku 2016, myšlienka pripojenia zariadení do internetovej siete však existuje už oveľa dlhšie. Prvé pokusy boli vykonané už na začiatku 80. rokov. Za prvé zariadenie pripojené k internetovej sieti sa považuje nápojový automat Coca Cola, ktorý bol upravený na univerzite Carnegie Mellon. Automat bol vybavený niekoľkými čidlami a umožňoval prenos informácií o aktuálnom stave nápojov a vnútornej teplote.

Autorom termínu Internet of Things je Kevin Ashton – spoluzakladateľ Auto-ID Center na MIT, ktorý o internete vecí hovoril už v roku 1999. Práve na prelome storočia sa možnosti pripojenia fyzických zariadení do internetovej siete začali podrobnejšie diskutovať a veľké IT firmy vrátane Microsoft navrhovali rôzne spôsoby riešenia. Dnes sa IoT stáva samostatným odborom, ktorý sa rýchlo rozrastá a rieši zložité otázky vrátane bezpečnosti či ochrany súkromia.

Ako využívať internet vecí v domácnostiach

Priebežné trendy jasne potvrdzujú, že IoT zariadenia pre spotrebiteľské využitie majú stále väčší podiel na trhu. Internet vecí môžeme v domácnosti využívať rôznym spôsobom. Do internetu môžeme počas niekoľkých chvíľ pripojiť náš automobil, zábavnú elektroniku, inteligentné zariadenia pre domácu automatizáciu, ale tiež monitory zdravotného stavu, domáce spotrebiče a iné zariadenia.

Inteligentné zariadenia pre domácu automatizáciu

Pre vzdialený dohľad a riadenie sa s obľubou využívajú systémy inteligentných domácností, ktoré môžu byť súčasťou rozšírenej infraštruktúry, rovnako tak môžu fungovať samostatne. Pre komplexné riadenie domácnosti sa používajú systémy s hlavným routerom, ku ktorému sú následne pripojené čidlá a čiastkové zariadenia.

Do systému inteligentnej domácnosti tak môžeme pripojiť ovládanie okien, svetiel, reguláciu vykurovania, kontrolu uzatvorenia okien a dverí a podobne. Rozmach zažívajú tiež hlasové ovládače a domáci asistenti, vďaka ktorým je ovládanie jednotlivých prístrojov jednoduché a intuitívne. Pre použitie v domácnostiach sú aktuálne najrozšírenejšími hlasoví asistenti Amazon Echo a Google Home. Sú pripojení k IoT sieti a umožňujú ovládanie ďalších pripojených zariadení, vďaka pripojeniu k internetu potom vedia odpovedať na otázky a vyhľadávať na internete.

IoT ako podporná technológia v oblasti zdravia

Zariadenia s možnosťou pripojenia k internetu a do domácej siete internetu vecí sa stále častejšie využívajú aj v oblasti pomoci zdravotne postihnutým a inak ohrozeným osobám. K internetu je možné pripojiť napríklad aj implantáty alebo kompenzačné pomôcky, ktoré upozornia na možné riziká a v prípade potreby privolajú pomoc. IoT sa úspešne využíva aj pri domácej diagnostike, a tak sa dnes bežne stretávame s meračmi tlaku, osobnými váhami či monitormi spánku bezdrôtovo pripojenými k internetu.

Záujem o IoT domáce spotrebiče stále rastie

Záujem o prepojovanie jednotlivých zariadení k internetu je fenomén, ktorý výrazne ovplyvňuje aj vývoj domácich spotrebičov. Prístroje a zariadenia s možnosťou pripojenia k internetu sú v očiach spotrebiteľov považované za moderné a inovatívne, preto výrobcovia usilujú o integráciu Wi-Fi modulov aj do bežných prístrojov. Dnes si môžete zaobstarať chladničku, kávovar, robotický vysávač, práčku, rúru či chladničku s možnosťou pripojenia do domácej siete. Pomocou mobilného telefónu tak môžete naplánovať čas prania, skontrolovať, či ste nezabudli vypnúť rúru alebo zistiť stav kávy a v prípade potreby ju rovno objednať. To všetko na niekoľko kliknutí odkiaľkoľvek.

Zabezpečenie IoT je stále pálčivejšou otázkou

Rad odborníkov na IT bezpečnosť upozorňuje, že práve IoT zariadenia predstavujú v súčasnej dobe pomerne veľké bezpečnostné riziko. Zatiaľ čo zabezpečenie domácich sietí, počítačov a mobilov je na dobrej úrovni ako z hľadiska softwaru, tak hardwaru, u prístrojov s možnosťou pripojenia k internetu to neplatí vždy.

Práve zle zabezpečené zariadenie pripojené do dobre chránenej siete môže byť potenciálnou vstupnou bránou pre prípadného útočníka. Problém je najmä v tom, že k internetu dnes bežne pripojíme takmer akékoľvek zariadenie, vrátane tých najlacnejších a od no-name výrobcov. U takých prístrojov nemožno očakávať, že by pri ich vývoji bol na bezpečnosť braný zvláštny zreteľ a že by boli k dispozícii aktualizácie. Aj pri používaní domácich spotrebičov, inteligentných systémov a ďalších IoT prístrojov by ste mali na bezpečnosť myslieť.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?