Rychlost.sk Blog Komplexný sprievodca svetom serverov: Od serverhousingu po virtuálne servery

Komplexný sprievodca svetom serverov: Od serverhousingu po virtuálne servery

Strácate sa vo svete IT? S naším sprievodcom sa dozviete všetko o serverhousingu, serverhostingu a virtuálnych serveroch. Vysvetlíme vám, ako fungujú, aké sú ich výhody a nevýhody a aká varianta je pre vás najvhodnejšia.

Komplexný sprievodca svetom serverov: Od serverhousingu po virtuálne servery

Žijeme v digitálnej ére, kedy už sa bez pripojenia k internetu prakticky nezaobídeme. Ako možno viete, celá internetová sieť je postavená na dátach, ktoré je nutné niekde skladovať a triediť. Práve na tento účel slúžia servery, ktoré bežne využívajú nielen odborníci v IT či poskytovatelia internetu, ale aj podnikatelia.

Uvažujete o zriadení vlastných serverov? V súvislosti s tým môžete využiť rôzne riešenia, či už pôjde o serverhousing alebo trebárs virtuálne servery. Aké riešenie vybrať a čo vám jednotlivé možnosti môžu ponúknuť?

Čo je serverhosting a serverhousing?

Ešte než sa pustíme do konceptu serverhousingu, mali by sme si vysvetliť, čo je to samotný server. V skratke sa jedná o základný stavebný kameň internetu, ktorý má všeobecne podobu výkonného počítača. Jeho úlohou je správa sietí, databáz a aplikácií, pričom je schopný spracovávať obrovské množstvo dát.

Servery je možné rozdeliť tak na hardware, teda fyzické zariadenia ako spomínaný počítač, tak i software, ktorý je uložený na danom počítači a je určený na špecifický účel. V súvislosti s tým sa môžete stretnúť s rôznymi typmi serverov, vrátane:

  • web serverov – slúžia na obsluhu prehliadačov,
  • doménových serverov – slúžia na obsluhu databáz domén,
  • proxy serverov – slúžia na sprístupnenie siete používateľovi (funguje ako prostredník medzi používateľom a webom).

Môže byť extrémne nákladné riešiť správu aj skladovanie serverov, a práve preto posledné roky priali rastu veľkých dátových centier, v ktorých sú uložené servery s obrovským množstvom dát. Bývajú opatrené aj potrebnou infraštruktúrou, vrátane bezpečnostných systémov, zodpovedajúceho chladenia či systémov na zálohovanie dát.

Vďaka tomu poskytovatelia centier dokážu zaručiť bezpečné a efektívne skladovanie serverov, a tak aj na nich uložených dát. Veľkú pozornosť pritom venujú najmä zabezpečeniu proti požiaru, ochrane pred kybernetickými útokmi a zaisteniu stabilného pripojenia a napájania.

Jedným z hlavných účelov dátových centier je takzvaný serverhousing. S ním si môžu podniky, ale aj jednotlivci prenajať hardware umiestnený v dátovom centre, vďaka čomu nad ním majú plnú kontrolu. Používateľ potom za server nesie plnú zodpovednosť a často je na ňom aj jeho správa. Na druhú stranu však nemusí investovať vysoké sumy do samotného uloženia a zabezpečenia servera.

Ďalšou možnosťou je serverhosting, s ktorého pomocou si môže používateľ prenajať celý server alebo len jeho časť. Jeho umiestnenie a správu má na starosti prevádzkovateľ dátového centra. Používateľovi tak odpadajú vysoké náklady na obstaranie a správu vlastných zariadení a infraštruktúry, ktoré bývajú najmä pre menších podnikateľov neudržateľné.

Aké výhody a nevýhody serverhosting ponúka?

Nie každý podnikateľ disponuje dostatočnými prostriedkami na to, aby si mohol obstarať vlastné serverové riešenie a s ním spojenú infraštruktúru. Práve preto veľká časť z nich siahne po serverhousingu či serverhostingu, ktoré ponúkajú celú radu výhod ako:

  • zabezpečenie a stabilné pripojenie – poskytovatelia ponúkajú vysoký stupeň zabezpečenia, rovnako tak ako stabilné pripojenie a napájanie serverov. Podnikatelia tak nemusia venovať čas ani energiu vybaveniu vlastného serverového riešenia;
  • optimalizované prostredie – umiestnenie a správa serverov vyžaduje optimalizované prostredie, ktoré serverom zaistí podmienky na bezpečnú prevádzku. Dôležitá je predovšetkým ochrana pred fyzickým poškodením, ale aj dostatočné chladenie;
  • väčšiu flexibilitu – serverhousing, ale najmä serverhosting ponúka podnikateľom väčšiu flexibilitu, ktorá im umožňuje jednoducho upravovať vlastnú infraštruktúru, bez toho aby museli investovať extrémne vysoké sumy do nákupu potrebného vybavenia;
  • užívateľskú podporu – väčšina poskytovateľov serverhousingu aj serverhostingu ponúka technickú podporu 24/7. Naopak pri správe vlastných serverov musia podnikatelia zamestnať vyškoleného zamestnanca, alebo sa opäť spoľahnúť na externú spoločnosť.

Každopádne ako každá služba so sebou nesie aj serverhousing určité nevýhody. Jedným z často spomínaných mínusov je závislosť podniku na poskytovateľovi serverov. Infrastruktúra podniku teda nie je úplne uzavretá, čo môže v niektorých prípadoch predstavovať aj bezpečnostné riziko.

Všeobecne sa serverhosting odporúča najmä pre startupy či malé a stredné firmy. Naopak serverhousing môžu využívať aj väčšie firmy, ktoré tak majú kompletnú kontrolu nad serverom a jeho správou.

Dedikované servery – čo ponúkajú a pre koho sú určené?

Dedikovaný server patrí medzi jedny z najobľúbenejších v oblasti serverhostingových riešení. Jeho hlavnou výhodou je vysoká flexibilita, výkonnosť a väčšia kontrola nad serverom. Na rozdiel od iných alternatív, ako napríklad zdieľaného hostingu alebo virtuálnych súkromných serverov, poskytuje používateľovi prístup k hardvéru servera. Vďaka tomu má istotu, že umiestnenie nie je zdieľané s ďalšími klientmi.

Používateľom je navyše dostupná plná personalizácia servera, kedy si môžu vybrať vlastný operačný systém, inštalovať špecifický software alebo navrhnúť špeciálnu konfiguráciu servera. Okrem toho dedikovaný server ponúka vysoký výkon, vďaka čomu je schopný spracovať obrovský objem dát – hodí sa napríklad na prácu s databázami alebo v odvetví e-commerce.

V súvislosti s tým býva venovaná veľká pozornosť aj bezpečnosti, v ktorej všeobecne dedikované servery vynikajú nad ostatnými alternatívami. Práve preto sú vhodné aj na prácu s veľmi citlivými dátami, ktoré tvoria kritickú časť infraštruktúry danej firmy či organizácie. Celkovo sú dedikované servery najmä výsadou náročných používateľov, ktorí si však za službu aj poriadne priplatia.

Virtuálne servery – v čom sa líšia a pre koho sú najlepšie?

Virtuálne servery, známe tiež ako virtuálne súkromné servery (VPS), ponúkajú čiastočnú kontrolu nad serverom, vyššiu flexibilitu a cenovú dostupnosť. Práve tá je výhodná najmä pre menších podnikateľov a firmy. Samotná služba funguje na princípe zdieľania fyzického servera umiestneného v dátovom centre medzi viacerých používateľov, čo logicky vedie aj k zníženiu nákladov.

Jednoducho tak možno vytvoriť niekoľko izolovaných virtuálnych prostredí, ktoré fungujú úplne nezávisle od seba a disponujú vlastným operačným systémom. Používatelia nevlastnia server vo fyzickej podobe, ale len vyčlenené virtuálne prostredie, ktoré si však môžu optimalizovať na mieru svojim potrebám.

S tým súvisí aj ich jednoduchá škálovateľnosť, kedy je možné oveľa ľahšie upraviť veľkosť úložiska či výpočtový výkon. Oproti klasickému zdieľanému hostingu ponúka virtuálny server aj vyššiu úroveň zabezpečenia, pretože je oddelený od ostatných serverov umiestnených v danom zariadení. Na druhú stranu je jeho výkonnosť podstatne nižšia ako u dedikovaných serverov.

V súvislosti s tým sa VPS hodí len na nenáročné projekty, pri ktorých nie je potrebné spracovávať veľký objem dát. Všeobecne predstavuje vhodné riešenie pre menšie podniky, webových vývojárov, blogerov či IT špecialistov. Tí tak nemusia zbytočne investovať do fyzických dedikovaných serverov, ale pritom sa nemusia ani obávať nižšieho stupňa zabezpečenia alebo výrazného obmedzenia kontroly nad serverom.

Ako na výber správneho serverového riešenia?

Voľba správneho serverového riešenia by sa všeobecne mala odvíjať predovšetkým od dostupného rozpočtu a potrieb daného business modelu. Samotný výber riešenia je úplne individuálny a v niektorých prípadoch sa bohužiaľ nevyhnete ani menším kompromisom. Ako postupovať?

1. Stanovte si, čo od servera očakávate

Najprv je dôležité určiť, čo od servera očakávate. Ak potrebujete len flexibilné úložisko servera bez zbytočných nákladov, bude pre vás vhodným riešením virtuálny server. Pre náročnejších používateľov sú určené dedikované servery, pričom tí najnáročnejší by mali premýšľať aj nad serverhousingom.

2. Zvážte budúci rast podnikania

Než si pevne vyberiete konkrétne riešenie, je dôležité myslieť dopredu a zvážiť, kam sa bude vaše podnikanie uberať v budúcnosti. Ak viete, že budete v blízkej dobe potrebovať vyšší výkon servera, napríklad na správu rozsiahlej databázy, zvoľte už od samotného začiatku dedikovaný server alebo serverhousing.

3. Zamerajte sa na svoj rozpočet

Napokon je potrebné vziať do úvahy aj rozpočet. Ak s podnikaním ešte len začínate a vaše zameranie nevyžaduje vysoký výkon, je určite lepšie siahnuť po lacnejšej alternatíve v podobe virtuálneho servera.

Bezpečnosť a správa serverov

Digitálny svet je plný rizík a nebezpečenstiev, ktoré môžu ohroziť ako vaše dáta, tak aj dáta vašich zákazníkov. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom, mali by ste vždy venovať obzvlášť veľkú pozornosť zabezpečeniu serverov.

Z tohto hľadiska musia poskytovatelia serverhousingu investovať nemalé prostriedky hneď do niekoľkých oblastí, aby dokázali užívateľom ponúknuť čo najlepšie zabezpečenie. Spravidla sa jedná o:

  • fyzické zabezpečenie servera – hardvér servera je nutné fyzicky chrániť, či už pred odcudzením alebo poškodením pri nehodách, ako sú napríklad požiare. To vyžaduje prísne bezpečnostné pravidlá a zabezpečenie ochrany 24 hodín denne;
  • sieťová bezpečnosť – zahŕňa ochranu pred hrozbami, ako sú hackeri alebo malware. Kľúčové je teda používanie kvalitných firewallov a ďalších bezpečnostných softvérov;
  • zálohovanie dát – pravidelné zálohovanie dát a ich obnova je nevyhnutná pre ochranu proti strate dát, ku ktorej môže dôjsť, keď zlyhá hardvér servera napríklad v dôsledku poškodenia, neočakávanej chyby či kybernetického útoku;
  • šifrovanie dát – k maximálnej ochrane dát je nevyhnutné ich šifrovanie, jedine tak možno znížiť riziko ich straty na minimum.

Budúcnosť serverových riešení

Vývoj technológií sa stále posúva raketovou rýchlosťou. Keďže sú servery úplným základom internetu, ani oni sa vývoju nevyhnú. Väčšina odborníkov predpovedá, že sa budú uberať smerom k väčšej integrácii s cloudovými riešeniami, umelou inteligenciou a automatizáciou.

K zlepšeniu bude musieť dôjsť aj po stránke výkonu, ktorý s rozvojom online služieb musí spĺňať stále väčšie požiadavky. Odborníci vkladajú veľké nádeje tiež do edge computingu, ktorý umožňuje spracovávanie dát bližšie u zdroja, vďaka čomu je reakcia koncových zariadení oveľa rýchlejšia – dôležitý je predovšetkým pre aplikácie Internetu vecí (IoT).

 

Ako ste sa mohli presvedčiť, výber správneho serverového riešenia je proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a predovšetkým starostlivosť. Ak ste v online svete nováčikovia, voľte spočiatku radšej jednoduchšie a lacnejšie riešenia, ale zároveň trvajte na vysokej miere zabezpečenia. Naopak veľké podniky či startupy, ktoré sa zameriavajú na spracovanie vysokého objemu dát, si budú musieť pripraviť vyšší rozpočet. V každom prípade si preverte dôveryhodnosť a kvalitu služieb samotného poskytovateľa serverhousingu.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.