Rychlost.sk Blog Kvantové technológie sa pomaly stávajú skutočnosťou. Najskôr nahradia GPS

Kvantové technológie sa pomaly stávajú skutočnosťou. Najskôr nahradia GPS

Kvantové technológie sa nezadržateľne blížia a sľubujú revolúciu v mnohých oblastiach. Na dosah ruky máme kvantový internet a kvantové kompasy. Budúcnosť bez hackerov a GPS sa možno stane realitou skôr, než si myslíme. Vedci však stále musia čeliť rade prekážok, ktorých prekonanie nemusí byť práve jednoduché.

Kvantové technológie sa pomaly stávajú skutočnosťou. Najskôr nahradia GPS

Kvantová fyzika otvára dvere do sveta nevídaných možností a vedci sa pretekajú v hľadaní jej praktického využitia. Zatiaľ to vyzerá, že oblasti, kde sa kvantové technológie čoskoro zapíšu do histórie, budú internet, ale aj napríklad navigácia.

Kvantový internet: Nehacknuteľná sieť budúcnosti?

Predstavte si internet, ktorý je prakticky nehacknuteľný a otvára dvere do sveta nevídaného výpočtového výkonu. To sľubuje koncept kvantového internetu, ktorý sa pomaly, ale isto stáva realitou.

Vedci z Leibnizovej univerzity v Hannoveri uskutočnili experiment, ktorý by mohol znamenať prielom v prepojení kvantových technológií s existujúcou internetovou infraštruktúrou. Podarilo sa im totiž vyslať kvantovú informáciu a klasické dáta vo forme jednotiek a núl cez jedno optické vlákno.

Kľúčom k úspechu je využitie špeciálnej techniky, ktorá umožňuje posunúť fázu signálov v optickom vlákne. Vďaka tomu sa kvantové aj klasické dáta nachádzajú na rovnakom frekvenčnom kanáli bez toho, aby sa navzájom ovplyvňovali.

Hoci je tento experiment významným krokom vpred, kvantový internet stále čelí výzvam. Vedci sa napríklad snažia predĺžiť vzdialenosť, na ktorú možno kvantovú informáciu preniesť bez straty, a hľadajú spôsoby, ako riadiť prevádzku v už existujúcich sieťach.

Kvantové kompasy: Zbohom GPS?

Navigácia bez GPS? Aj to by mohlo byť čoskoro realitou, a to vďaka kvantovým kompasom. Tieto prístroje využívajú kvantové javy na určenie polohy a sľubujú nezávislosť na satelitoch.

Výskumníci zo Sandia National Laboratory dosiahli významný pokrok v miniaturizácii laserového systému, ktorý je pre fungovanie kvantového kompasu nevyhnutný. Konkrétne sa im podarilo zmenšiť systém o veľkosti chladničky na miniatúrny čip.

Kvantové kompasy fungujú na princípe atómovej interferometrie. Tá využíva vlnové vlastnosti atómov na meranie zrýchlenia, rotácie a uhlovej rýchlosti. Tieto veličiny potom umožňujú určiť polohu bez nutnosti komunikácie so satelitmi.

Aj keď miniatúrne kvantové kompasy ešte nie sú pripravené na masovú výrobu, vedci sa nevzdávajú. Pracujú na zmenšení ďalších komponentov a ich integrácii do jedného čipu. V budúcnosti by kvantové kompasy mohli nájsť uplatnenie v oblastiach, kde je GPS nedostupné, napríklad v husto zastavaných mestách alebo dokonca pod vodou.

Spomeňte si na dychberúcu víziu budúcnosti z filmu Blade Runner - holografické reklamy, kyberpriestor a všadeprítomné siete. Môže sa táto fikcia stať realitou? Zistite, čo môžeme očakávať od internetu budúcnosti a ako sa budú stierať hranice medzi realitou a virtuálnym svetom.

Lagy a vysoký ping vám kazia radosť z online hrania? Zistite, aká rýchlosť internetu je pre plynulý herný zážitok skutočne potrebná a ako optimalizovať vaše pripojenie. Prezradíme vám tipy na nastavenie routera, vplyv latencie na rôzne herné žánre a ďalšie užitočné rady, vďaka ktorým sa stanete pánmi virtuálnych bojísk.

Cítite sa v digitálnom svete bezpečne? Kybernetická kriminalita je ako vírus, ktorý sa šíri závratnou rýchlosťou a útočí na nič netušiace obete. Ransomware, útoky na Internet vecí, rafinované techniky sociálneho inžinierstva – hrozby číhajú na každom rohu. Prečítajte si, ako sa brániť kybernetickým predátorom a ako môžete ochrániť svoje dáta aj súkromie v online džungli.

Chatboti s citom? Emočná AI je nový trend, ktorý sľubuje revolúciu v zákazníckej starostlivosti. Dokáže umelá inteligencia skutočne rozpoznať ľudské emócie a ako by sa dala táto technológia využiť? Poďte s nami preskúmať princípy emočnej AI, jej potenciál i riziká a etické otázky spojené s čítaním emócií strojmi.

Počujete o 5G zo všetkých strán, ale stále si nie ste istí, čo to vlastne je a ako sa líši od 4G? Tento článok vám vysvetlí kľúčové rozdiely medzi 4G a 5G sieťami, od rýchlosti a latencie až po ich vplyv na batériu vášho mobilného zariadenia.

Google predstavuje trojicu nových modelov AI s názvom Gemma 2, ktoré kladú dôraz na bezpečnosť, transparentnosť a dostupnosť. Model Gemma 2 2B je optimalizovaný pre bežné počítače, ShieldGemma chráni pred toxickým obsahom a Gemma Scope umožňuje detailnú analýzu fungovania modelov. Google sa tak snaží o demokratizáciu AI a budovanie dôvery.

Ďalšie jazykové verzie