Rychlost.sk Blog Modem versus router: Aký je rozdiel medzi zariadeniami a na čo slúžia?

Modem versus router: Aký je rozdiel medzi zariadeniami a na čo slúžia?

Modem a router – dva nenápadné prístroje, bez ktorých si dnes nevieme predstaviť život. Ale viete vlastne, na čo presne slúžia a aký je medzi nimi rozdiel? Náš článok vám pomôže zorientovať sa v záplave odborných pojmov, ako je WAN, LAN, DSL či Wi-Fi. Zistite, ako modem prepája vašu domácnosť s internetom a ako router riadi dátovú prevádzku medzi vašimi zariadeniami.

Modem versus router: Aký je rozdiel medzi zariadeniami a na čo slúžia?

Internet už väčšina z nás považuje za samozrejmosť, ale len málokto vie, ako presne funguje. Bežní používatelia si vystačia s tým, že pomocou modemu alebo routera prijímajú internet a všetko šlape tak, ako má. Avšak modem aj router sú úplne odlišné zariadenia, ktoré sa často zamieňajú. Poďte sa s nami pozrieť, ako sa od seba líšia a na čo v skutočnosti slúžia.

Čo je modem?

Modem je skratka dlhšieho názvu Modulator and Demodulator, ktorý odkazuje na jeho funkciu modulácie a demodulácie signálu. Aj keď to môže na prvý raz znieť zložito, nie je potrebné vešať hlavu. Hlavné je vedieť, že modem slúži na prevod dát tak, aby ich bolo možné odosielať a prijímať cez internetové pripojenie čiže wide area network (WAN) vami zvoleného poskytovateľa.

Z hľadiska spôsobu pripojenia k internetu sa môžete stretnúť hneď s niekoľkými typmi modemov:

  • DSL modem – využíva na pripojenie telefónnu linku;
  • Káblový modem – využíva káblovú televíznu linku;
  • Satelitný modem – komunikuje pomocou satelitného spojenia;
  • Modem s Wi-Fi routerom – univerzálne zariadenie určené na prijímanie bezdrôtového signálu LTE, 4G či 5G;
  • Optický sieťový terminál ONT – využíva optické káble na extrémne rýchle pripojenie, pričom na dešifrovanie sú určené svetelné signály fungujúce na podobnom princípe ako morzeovka. Naraziť možno aj na zariadenia, ktoré kombinujú ONT a router.

TIP: Wide area network (WAN) označuje sieť pokrývajúca rozsiahlu geografickú oblasť – môže ísť o mesto alebo celú krajinu. Naopak local area network (LAN) predstavuje vašu domácu sieť, ktorú vytvoríte jednoducho pomocou routera.

Ako modem funguje?

Modem je stručne povedané bod, ktorý spája vašu domácnosť s internetom. Pri niektorých typoch internetového pripojenia je navyše potrebné digitálne dáta modulovať na analógový signál. Ak sa teda rozhodnete navštíviť webovú stránku, bude pokyn zadaný digitálne v podobe núl a jedničiek.

Modem dáta prevezme a moduluje ich do analógovej podoby. Signál následne putuje k dátovému centru vášho poskytovateľa, kde je opäť demodulovaný na digitálny formát. Celý proces pritom prebieha v rámci milisekúnd.

Čo je to router?

Router je zariadenie, ktoré riadi dátovú prevádzku v rámci vašej domácej siete LAN. Jeho úlohou je dáta efektívne rozdeľovať medzi pripojené zariadenia u vás doma alebo v kancelárii. S jeho pomocou je možné zdieľať dáta nielen medzi zariadeniami, ale aj modemom – ten slúži na prepojenie vašej siete s internetom.

Väčšina dostupných routerov má vo svojej ponuke aj ďalšie funkcie, vrátane:

  • QoS (Quality of Service) na prioritizáciu dát,
  • blokovanie vybraných zariadení,
  • blokovanie vopred vybraných webov,
  • vytvorenie vlastného hotspotu.

Ak sa rozhodnete zaobstarať si nový router, nemôžete siahnuť hneď po prvom zariadení, na ktoré v obchode narazíte. Veľmi záleží na tom, akým spôsobom chcete internet naprieč domácnosťou rozviesť a čo od neho očakávate. Vo všeobecnosti sa môžete stretnúť so štyrmi druhmi:

  • Káblový router – distribuuje internetové pripojenie iba prostredníctvom ethernetového kábla. Vďaka káblovému pripojeniu ponúka vyššiu kvalitu aj stabilitu.
  • Bezdrôtový router – distribuuje internetové pripojenie pomocou rádiových vĺn cez Wi-Fi sieť. Na druhú stranu môže byť náchylnejší na rušenie kvôli iným bezdrôtovým zariadeniam, fyzickým prekážkam alebo susedným Wi-Fi sieťam.
  • Hraničný router – nachádza sa na okraji alebo lepšie hranici medzi dvoma sieťami. Často sa používa na prepojenie podnikovej siete s internetom.
  • VPN router – je upravený tak, aby spracoval VPN pripojenie. Chránené sú tak všetky pripojené zariadenia a nielen tie, do ktorých je možné nainštalovať aplikácie od VPN poskytovateľov.

TIP: Router môže fungovať aj samostatne, keď vytvorí domácu sieť LAN určenú na zdieľanie dát medzi viacerými zariadeniami.

Ako router funguje?

Router v skratke funguje ako riadiaca stanica pre všetky zariadenia pripojené k sieti. Jeho hlavným cieľom je rozhodovať o tom, ako a kam majú dáta cestovať. Keď zariadenie v sieti požaduje komunikáciu s iným zariadením, odošle routeru dátový paket.

Ten pak preštuduje hlavičku paketu, zistí cieľovú adresu a rozhodne, kam ho odošle. Vo väčšine prípadov sa bude jednať o odosielanie dát medzi zariadením a modemom. Nastaviť ale môžete aj zdieľanie dát medzi pripojenými zariadeniami.

Modem vs router – aký je medzi nimi rozdiel?

Ako ste sa mohli presvedčiť, modem a router v žiadnom prípade nie sú rovnaké zariadenia. Okrem svojho účelu sa líšia aj v ďalších aspektoch, ktoré si podrobnejšie preberieme nižšie.

Konštrukcia

Modemy sú obyčajne menšie a menej komplexné ako routery. Sú vybavené len pár LED diódami, ktoré indikujú stav pripojenia. Spravidla sa teda jedná o malú krabičku s niekoľkými portami. Router je naopak väčší a vybavený viac portami či anténami na šírenie Wi-Fi signálu. Naraziť však môžete aj na modemy s routerom.

Počet portov

Modem od routera môžete rozoznať aj podľa počtu dostupných portov. Modem spravidla disponuje jedným WAN portom na pripojenie internetu a LAN portom na prepojenie s routerom – existujú aj modely s viacerými portmi, ale aj tak sa z hľadiska bezpečnosti neodporúča pripojiť zariadenia priamo k modemu. Router naopak ponúka viac LAN portov na pripojenie viacerých zariadení naraz.

Funkcie

Modem aj router sa od seba líšia predovšetkým svojimi funkciami, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Modem je určený na prepojenie internetu so zariadením či celou domácou sieťou, pričom v niektorých prípadoch musí využívať aj moduláciu a demoduláciu signálu. Modem je teda v skratke priamym vstupom k WAN.

Ak chcete pripojiť viac zariadení alebo rozviesť v domácnosti Wi-Fi, nezaobídete sa bez routera. Jeho funkciou je triedenie a rozdeľovanie dát medzi viac zariadeni. V súvislosti s tým vytvorí miestnu domácu sieť LAN, ktorá môže fungovať aj bez pripojenia k internetu.

Rozdiel spočíva aj vo firmvéri oboch zariadení. Pri modeme sa používa základný firmvér, ktorý obyčajne neponúka žiadne funkcie navyše. Avšak router je oveľa komplexnejšie zariadenie, ktoré je schopné okrem smerovania dát vykonávať aj pokročilé úkony, ako je blokovanie webov či prioritizácia dát.

Bezpečnosť

Väčšina modemov nedisponuje žiadnou ochranou. V tomto ohľade sa spoliehajú práve na router, ktorý disponuje celým radom bezpečnostných funkcií, vrátane firewallu. Sám tak dokáže blokovať nežiaduce weby. Súčasťou je aj WPA/WPA2 na zabezpečenie bezdrôtových sietí. Niektoré routery môžu byť vybavené pokročilejšou verziou ochrany WPA3.

Umiestnenie v sieti

Modem je prvým bodom, ktorý vašu sieť prepája s internetom. Za ním sa nachádza router, ktorý má na starosti distribúciu internetového pripojenia medzi zariadeniami v sieti. Na trhu sú už dostupné aj modemy s Wi-Fi routermi, vďaka čomu si vystačíte iba s jedným zariadením.

Pripojenie

Na obe zariadenia možno odlišne hľadieť aj z hľadiska pripojenia. Jediné zariadenie pripojené priamo k internetu je modem, pretože dokáže dáta modulovať a demodulovať. To router nezvládne, a preto slúži iba na distribúciu internetového pripojenia medzi viac zariadení.

TIP: Okrem routera sa môžete stretnúť aj so sieťovým prepínačom alebo switchem. Ten sám osebe nie je schopný vytvárať LAN, ale po pripojení k routeru efektívnejšie prepojuje jednotlivé zariadenia. Hlavným rozdielom je presné odosielanie dát, kedy sa neodosielajú všetkým zariadeniam naraz, ale iba jednému konkrétnemu. Výhodou je aj vyšší počet LAN portov na pripojenie viac zariadení.

Ako funguje internetové pripojenie za pomoci modemu a routera?

Ak ste dočítali až sem, už viete, že modem a router sú úplne odlišné zariadenia, ktoré sa však navzájom dopĺňajú. Pre úplné pochopenie by sme sa však mali pozrieť aj na to, ako celý proces funguje v praxi.

Predstavte si, že chcete prehrať video na YouTube a vlastníte klasický DSL modem:

  1. Kliknete na video, ktoré si chcete prehrať, a vaše zariadenie príkaz prepošle do routera vo forme paketov dát.
  2. Router žiadosť prijme, spracuje a prepošle do modemu.
  3. Modem digitálne dáta moduluje na analógový signál a prepošle ho k vášmu poskytovateľovi internetu.
  4. Ten žiadosť prijme a spätne analógový signál demoduluje do digitálnej formy, vďaka čomu je server schopný žiadosť spracovať.
  5. Potom je digitálny signál modulovaný na analógový a preposlaný späť k modemu.
  6. Ten signál opäť demoduluje na digitálny a prepošle ho do routera.
  7. Router žiadosť spracuje, prepošle dáta do vášho zariadenia a video sa spustí.

Proces sa odvíja aj od toho, aké internetové pripojenie využívate. Pri káblovom a DSL internete je nutné signál demodulovať a modulovať. Naopak bezdrôtový a optický internet využíva iba digitálny signál, vďaka čomu táto funkcia nie je potrebná.

Ak chcete svoju domácnosť alebo napríklad kanceláriu pripojiť k internetu, nezaobídete sa bez modemu. K nemu síce môžete pripojiť potrebné zariadenia, ale z pohľadu bezpečnosti sa nejedná práve o najlepšie rozhodnutie. Pre pripojenie viacerých zariadení je lepšie zaobstarať router. S jeho pomocou vytvoríte domácu sieť LAN, ku ktorej môžete zariadenia pripojiť cez Wi-Fi alebo kábel.

Ak si neviete rady s výberom vhodného modemu či routera, nebojte sa obrátiť na svojho poskytovateľa. Ten vám poradí, aké konkrétne zariadenia sa hodia k danému typu pripojenia, alebo vám aspoň prezradí, na aké parametre by ste sa mali pri výbere zamerať.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?