Rychlost.sk Blog Parametre Wi-Fi antény pod kontrolou

Parametre Wi-Fi antény pod kontrolou

K dokonalému (alebo aspoň požiadavkám dostačujúcemu) pokrytiu určitej oblasti Wi-Fi signálom slúžia rozmanité Wi-Fi antény. Nájdete ich v kamenných obchodoch aj v ponuke e-shopov skutočne veľa, pre ktorú sa teda nakoniec rozhodnete? Je treba vychádzať z toho, čo od antény vyžadujeme, aké sú naše investičné možnosti a z mnohých ďalších, na prvý pohľad možno podružných, ale pritom veľmi dôležitých detailov.

Parametre Wi-Fi antény pod kontrolou

Nejde len o pokrytie veľkej plochy

Nesmiete podľahnúť často uznávanému názoru, že to drahšie je zaručene aj oveľa kvalitnejšie a lepšie. Výber je treba prispôsobiť požiadavkám tak, aby ste neinvestovali zbytočne do nevhodného typu antény alebo za krátky čas nemuseli uvažovať o ďalšej, ktorá doplní výkon tej pôvodnej, zbytočne poddimenzovanej. Tie najmenšie anténky, ktoré nájdeme väčšinou pribalené v krabici s kartou alebo prístupovým bodom, nie sú zase tak zlé, ako o nich mnohí tvrdia. Bohato postačia na pokrytie bežného bytu alebo menšej kancelárie, avšak pre použitie vonku sa veľmi nehodia. Môže na ne totiž negatívne pôsobiť mnoho vplyvov, napríklad nepriaznivé počasie, prekážky v ceste signálu alebo akékoľvek rušenie na blízkej frekvencii (najčastejšie v pásme 2,4 GHz).

Aj vy by ste mali byť ohľaduplní a na väčšiu vzdialenosť používať najlepšie smerové antény, ktoré nebudú robiť problémy nikomu v okolí. S prekážkami je to trochu zložitejšie, niektorými totiž signál bez problémov prejde, zatiaľ čo iné ho zoslabia alebo úplne utlmia (najhoršie sú na to železom armované steny alebo kovové konštrukcie). Trochu zložitejšie je to napríklad so stromami, ktoré v zime (teda holé, bez listov) nebývajú závažnejším problémom, ale ak sú husto olistené a navyše ešte zvlhnú, dokážu signál výrazne obmedziť. Ihličnaté stromy sú problémom počas celého roka.

Smerovanie antény? Áno, tomu je treba venovať pozornosť!

Podľa smerovania si pre prehľadnosť možno zjednodušene antény rozdeliť do troch základných skupín:

Ak chcete prepojiť dva body na značne veľkú vzdialenosť, vhodným riešením je SMEROVÁ ANTÉNA. Tento typ vysielacej antény vyžaruje signál prakticky len jedným smerom a do jedného určitého bodu. Môžete si vybrať parabolickú (najčastejšie s drôteným sitom) alebo sa rozhodnete pre typ, označovaný ako YAGI.

Tzv. VŠESMEROVÉ ANTÉNY pokrývajú plných 360⁰, teda vysielajú do všetkých strán. K mnohým Wi-Fi zariadeniam bývajú súčasťou dodávky, v byte ich oceníme pre pripojenie počítačov, ktoré sú umiestnené nepravidelne alebo poslúžia aj pre ďalšie zariadenia, ktorých polohu občas meníme (notebooky, laptopy, mobilné telefóny a pod.). Ak disponujú väčším výkonom, môžu spoľahlivo slúžiť pre pripojenie klientov v rôznych smeroch.

Tretím typom sú SEKTOROVÉ ANTÉNY, pokrývajúce len určitý požadovaný uhol (najčastejšie od 30⁰ do 180⁰). Pri použití týchto antén je možné ľahko a efektívne zabrániť šíreniu signálu nežiadaným smerom.

Vyžarovací uhol, polarizácia a zisk

Tieto hodnoty sú pri anténe tiež veľmi dôležité a pri výbere je aj na ne treba myslieť. Vyžarovací uhol sa uvádza pri anténe vo vodorovnej a zvislej rovine (horizontálnej a vertikálnej), čo je vyjadrenie uhla, v ktorom je anténa schopná vykonať spoľahlivé pokrytie. Pri sektorových anténach to býva len určitý výsek kruhu, zatiaľ čo antény všesmerové najčastejšie pokrývajú plných 360⁰.

Pri polarizácii ide o zadanie roviny, v ktorej dochádza k šíreniu rádiových vĺn, zhodná polarizácia na oboch stranách antény je pre dobré spojenie ideálna, inak môže dochádzať k výrazným stratám a potlačeniu zisku. Pomocou zmeny polarizácie však možno dosiahnuť potlačenie nežiadúceho rušenia, spôsobeného ďalšími sieťami, ak dochádza k ich prekrývaniu.

Zisk možno zjednodušene vyjadriť ako pomer medzi silou vyžarovania v danom smere voči intenzite, ktorou je úroveň energie, ktorá môže byť anténou prijatá.

Pri výbere konkrétnej antény

Veľmi dôležitou veličinou je skutočný dosah antény, ktorý sa niekedy môže (podľa miestnych podmienok) značne odlišovať od údajov, uvádzaných výrobcom. V členitom teréne s prekážkami radšej vyberte typ s o niečo vyšším výkonom a tým pádom aj dosahom. Orientačne môžete vychádzať z toho, že čím väčšia je vzdialenosť pre požadovaný prenos, tým väčší by mala mať anténa zisk. K Wi-Fi zariadeniu väčšinou obdržíte obyčajnú, lacnú verziu antény, postačujúcu predovšetkým pre domáce použitie. Tá nemáva väčší zisk než 1 až 2 dBi (izotropných decibelov). Pre väčšie pokrytie zvoľte anténu s väčším ziskom a dbajte na jej optimálne umiestnenie. Anténu vyberáte samozrejme aj podľa spôsobu a obtiažnosti montáže a pripojenia, väčšinou beriete do úvahy tiež jej tvar, veľkosť, hmotnosť a farbu, tieto veci by ale rozhodne nemali byť považované za najdôležitejšie. Domáca výroba Wi-Fi antén je síce tiež realizovateľná, avšak pustí sa do nej len málokto.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.