Rychlost.sk Blog PoE – možnosť napájania po sieťovom kábli

PoE – možnosť napájania po sieťovom kábli

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

PoE – možnosť napájania po sieťovom kábli

Motiváciou vzniku PoE bol rozmach internetového telefonovania

Na prelome tisícročia sa hojne rozšírila technológia internetového telefonovania, tzv. VoIP. Jednou z nevýhod IP telefónov bola potreba ich napájania samostatným káblom pripojeným k zdroju energie. Práve eliminácia dodatočného zdroja napájania bola hlavnou motiváciou k vzniku PoE. Táto funkcia totiž umožnila napájať IP telefóny a súčasne prenášať dáta len jedným káblom, čo prinieslo jednoduchšie zapojenie zariadení aj úsporu káblov.

Dva typy napájacích zdrojov pre PoE

Aby bolo napájanie prostredníctvom dátového kábla možné, musí do nich byť injektované napájacie napätie. To sa vykonáva dvoma spôsobmi, a to pomocou switcha s podporou PoE (obvykle aktívne) alebo použitím špeciálnych PoE injektorov (pasívne).

Sieťové prepínače so schopnosťou PoE

Niekedy dátové switche priamo podporujú funkciu aktívneho alebo pasívneho PoE. Podporu napájania cez dátové káble môžu mať všetky porty. V takom prípade je však treba počítať s tým, že zdroj prepínača nie je dimenzovaný pre napájanie vo všetkých portoch súčasne. Aby nedošlo k preťaženiu, nepripájajte k dátovému prepínaču cez PoE viac než polovicu zariadení z celkového počtu portov. Napríklad switch s 10 portami len ťažko zvládne napájať viac než 5 zariadení súčasne, mnohokrát aj menej. Existujú potom aj sieťové prepínače, ktoré majú priamo vyznačené porty s podporou PoE. U nich je garantovaný plný napájací výkon, vždy však musíte overovať, ktorý z portov je len dátový a ktorý napájaný.

PoE injektory

Na princípe pasívneho PoE, kedy sa jednoducho na nevyužité vodiče v sieťovom kábli pripojí požadované napätie, fungujú tzv. PoE injektory. Tie sa pridávajú na jednotlivé ethernetové káble a slúžia na napájanie jediného zariadenia. Použitie injektorov je jednoduchým a lacným riešením, prináša však množstvo nevýhod a rizík. Pri použití PoE injektorov môže dôjsť k výraznému úbytku napätia na dlhom kábli. Pri nesprávnom použití kabeláže alebo nekompatibilného zariadenia dokonca hrozí riziko jeho zničenia. Ak sa totiž kábel s pasívnym PoE napájaním pripojí do bežného rozhrania, ktoré pre obojsmerný prenos dát používa všetky páry vodičov v kábli, môže dôjsť k skratu a prepäleniu.

Pre aké zariadenia sa PoE napájanie využíva

Okrem spomínaných IP telefónov sa napájanie pomocou funkcie PoE využíva najmä pre webové kamery. Odpadajú tak starosti s naťahovaním dlhých napájacích kabeláží pre jednotlivé IP kamery, prenos dát aj napájanie je riešené len ethernetovým káblom. Napájanie pomocou PoE podporujú tiež niektoré typy prístupových bodov (Wi-Fi Access pointy) na rozšírenie dosahu bezdrôtového signálu.

Ak sa rozhodnete niektoré zo svojich zariadení napájať pomocou ethernetového kábla, zvoľte najvhodnejší spôsob injektovania napätia. Použitie PoE injektorov je jednoduché a lacné, prináša však množstvo rizík, s ktorými treba počítať.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

Ďalšie jazykové verzie