Rychlost.sk Blog Práca cez internet - aké pripojenie potrebujete?

Práca cez internet - aké pripojenie potrebujete?

Venujete sa svojej práci prostredníctvom internetu? Môže to byť home office na plný úväzok alebo len občasná práca z domu, rozhodne ale v takom prípade musíte internetovému pripojeniu venovať pozornosť, ktorú si zaslúži. Najdôležitejšie sú vždy dve veci - rýchlosť a spoľahlivosť.

Práca cez internet - aké pripojenie potrebujete?

Takže proste čo najrýchlejšie a bez výpadkov? Tak jednoduché to nie je...

Výber vyzerá jednoducho, ale ak sa nad celým problémom trochu zamyslíte a začnete rozoberať detaily, zistíte, že to zďaleka tak ľahké nie je. Rýchlosť je veľmi dôležitá, predovšetkým ak pracujete na zákazkách, ktoré vyžadujú odosielanie aj prijímanie súborov o väčšom objeme. Navyše mnohokrát nie ste doma vždy sami a nemáte celý prístup na internet len pre seba. Je treba brať ohľad aj na ďalších členov domácnosti, ktorí by určite neboli veľmi nadšení, ak by ste si v čase, keď sa venujete práci, vyhradili používanie internetu výhradne pre seba. Niekto hrá online hry (a predovšetkým tie moderné sú na rýchlosť pripojenia aj objem odosielaných a prijímaných dát mnohokrát veľmi náročné), iný si zase chce stiahnuť na večer pekný film. Problémy netreba vymýšľať, objavia sa samy. Ako teda vyberať?

Bity a bajty sa mnohým trochu pletú

Ešte než sa začnete zaoberať konkrétnym výberom optimálneho pripojenia, možno sa neurazíte, keď vám ponúkneme možnosť trochu si osviežiť základné používané termíny. Vlastne postačí vnímať rozdiel medzi bitmi a bajtmi, prípadne aj ich násobkami. Vzájomný pomer je daný a nemenný, veľkosť jedného bajtu je 8 bitov (1B = 8 b). Pretože sme zvyknutí na desiatkovú sústavu, môže to pre niekoho občas byť trochu mätúce, nestačí jednoducho pracovať s posúvaním desatinnej čiarky. Pri výbere rýchlosti internetu na to nezabúdajte a vždy sa zamyslite nad tým, ako s veľkými súbormi pracujete. Skratka Mbit/s vyjadruje rýchlosť prenosu dát – konkrétne megabit za sekundu. Skratka MB/s vyjadruje tiež rýchlosť prenosu dát – megabajt za sekundu. Platí, že 1 Mbit/s = 0,125 MB/s.

Aká rýchlosť teda bude dostačujúca?

Táto otázka vôbec nie je tak jednoduchá, ako na prvý pohľad môže vyzerať. Rozhodne totiž musíte brať do úvahy, že požiadavky na objem odosielaných aj prijímaných dát a súborov sa budú časom skôr zväčšovať. Navyše sa rozhodne vyplatí mať určitú rezervu, hoci všetkého s mierou. Rozhodne nevystačíme s rýchlosťou nejakých 10 Mb/s, čo je jedna z najlacnejších ponúk niektorých poskytovateľov. Toto pripojenie postačí tak na kontrolu e-mailov alebo občasný pohľad na jednoduchšie webové stránky. To ale platí len v prípade, že používate iba jeden počítač alebo iné pripojené zariadenie, inak sa takáto rýchlosť nehodí ani na bežné surfovanie.

Čím viac zariadení totiž bude súčasne pripojených a zapnutých, tým bude požiadavka na rýchlosť pripojenia vyššia. O niečo lepšie už na tom ste s pripojením o rýchlosti 25 Mb/s. V tomto prípade už môžete sledovať aj videá alebo sťahovať pomerne rozsiahle súbory, nevadí ani súčasné pripojenie viacerých zariadení. Ak píšete napríklad ako copywriter texty pre e-shopy alebo webové stránky a nepracujete s grafikou, obrázkami ani s videom, nebude to nijak drahé pripojenie a pritom vašim potrebám vyhoví. Minimálne do tej doby, než sa rozhodnete rozšíriť svoju pracovnú náplň a pracovať s oveľa objemnejšími súbormi.

Pre grafika je samozrejme nutnosťou značne rýchlejšie pripojenie, minimálne 50 Mb/s, kvalitné podklady pre klasický tlač sú mnohokrát naozaj rozsiahle, ovšem pre dodržanie požadovanej kvality je to potrebné. A deliť súbory na kúsky alebo inak improvizovať? Toto riešenie môže poslúžiť ako núdzovka, ale odporučiť ho nemožno. Pre odosielanie je pochopiteľne veľmi dôležitá aj dostatočná rýchlosť uploadu (odosielanie), takže pred uzavretím zmluvy si na to dajte pozor! To isté v zásade platí aj pre aktívnych YouTuberov, ktorí sa bez rýchleho pripojenia nezaobídu.

Ak pracujete ako fotograf a odosielate fotografie vo vysokom rozlíšení, je opäť rýchle pripojenie nevyhnutné, v zásade to platí aj pre amatérskych fotografov, ktorí zdieľajú svoje zábery v albumoch na internete. Kde je možné získať pripojenie optickým káblom, tam asi nie je nad čím premýšľať, pokrytie sa stále zvyšuje. Neváhajte si nájsť poskytovateľa pripojenia priamo u nás na webe.

Káblom alebo vzduchom?

Hoci mnohí zástancovia Wi-fi už považujú káblové pripojenie za archaické, má tento spôsob prenosu signálu stále svoje nesporné výhody. K nim patrí absencia nežiaduceho rušenia, pre potrebu mobilného pohybu s notebookom alebo tabletom stačí pripojiť router na pokrytie blízkeho okolia. Bezdrôtové pripojenie dnes už tiež disponuje vysokou rýchlosťou, je plne mobilné a ak nemáte v ceste prekážky v podobe kovových konštrukcií alebo veľmi olistených stromov, nemožno mu nič vytknúť.

Práca cez internet v zahraničí

Prácu si môžete vziať so sebou aj do zahraničia, ovšem niekedy to nie je úplne jednoduché. Vždy sa vyplatí overiť rýchlosť a dostupnosť pripojenia v cieľovej destinácii. V krajinách EÚ môžete využívať roaming bez nejakých obmedzení a bez príplatkov, inak môže občas používanie internetu milo prekvapiť, ale musíte byť pripravení aj na vysoké poplatky. Každopádne sa vyplatí preveriť možnosti, rýchlosť a platby za pripojenie skôr, než niekomu prácu zo zahraničia sľúbite.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?

Ďalšie jazykové verzie