Rychlost.sk Blog Prečo kolíše rýchlosť internetu?

Prečo kolíše rýchlosť internetu?

Keď máte rýchle pripojenie, ale dochádza k výraznému kolísaniu rýchlosti, je niečo zrejme zle. Kde začať hľadať, to je otázka. V zásade ako prvé by ste mali overiť, či pripojenie skutočne ponúka rýchlosť, ktorú máte dohodnutú s poskytovateľom v zmluve. Problémy môže spôsobovať aj veľké množstvo spustených aplikácií, to treba skontrolovať a prípadne nechať len tie, ktoré naozaj momentálne využívate. Potom si overíte agregáciu a skontrolujete router.

Prečo kolíše rýchlosť internetu?

Meranie rýchlosti preverí ľahko kvalitu poskytovateľa

Určité kolísanie je u zdieľaných internetových liniek celkom normálnym javom, nesmie však byť také, aby ste boli obmedzovaní a pripojenie sa stávalo takmer nepoužiteľným. Zdieľanú linku používajú takmer všetci bežní používatelia, luxus vlastnej linky by bol veľmi drahý, avšak agregácia sa proste musí pohybovať v prijateľných parametroch. Ako prvé teda vykonajte meranie rýchlosti pomocou niektorej z bežne dostupných aplikácií.

Je potrebné meranie viackrát opakovať (v rôznu dennú aj nočnú dobu a počas pracovných dní aj víkendov), aby výsledný priemer bol skutočne vypovedajúci. Aplikácie na meranie rýchlosti sú zadarmo a nepotrebujete na ich použitie žiadnu inštaláciu, stačí len navštíviť stránku, kde je meracia aplikácia poskytovaná. Pri samotnom meraní sledujte nielen hodnoty sťahovania dát (download), ale aj odosielania dát (upload), pre online hráčov je mimoriadne dôležitá aj odozva (ping).

Namerené hodnoty si nemusíte nikam zapisovať, v prípade, že vykonáte opakované meranie s použitím stále toho istého programu, výsledky predchádzajúcich meraní zostanú uložené v pamäti. Môžete si ich teda v podobe grafu alebo tabuľky prezerať a získať tak spoľahlivý prehľad. Pri meraní je samozrejme dôležité, aby v čase získavania údajov (netrvá to nijako dlho, ide o niekoľko sekúnd) nebolo internetové pripojenie nijako ďalej využívané ani v jednom smere. Inak by totiž výsledky boli pochopiteľne skreslené a údaje o prenose dát by neodpovedali skutočnosti.

Spustené programy a aplikácie

Ak nechávate v počítači spustené nepoužívané programy, môže to byť ďalší dôvod, prečo počítač spomalí a máte dojem, že ide o nízku rýchlosť pripojenia. Programy je možné ukončiť pomocou ikony, ale po reštarte sa mnohé programy znova automaticky spustia. Ak chcete tomu zabrániť, možno to zariadiť celkom jednoducho - v okne programu v menu vyhľadajte položku Nástroje, pokračujte na Možnosti, ďalej na ÚPRAVY a PREDVOLEBY. Nájdite položku, ktorá býva označená SPOUŠŤAŤ PRI ŠTARTE WINDOWS (Launch at Windows Startup) alebo podobne. Tu môžete spúšťanie programov pri štarte operačného systému zakázať a spustíte ich sami manuálne len v prípade, že ich chcete využívať. To sa týka napríklad programov pre komunikáciu (Skype a pod.), ktoré môžu rýchlosť občas výrazne ovplyvniť.

Agregácia a preťaženie linky

Veľký vplyv na rýchlosť môže mať tiež agregácia, ak presahuje rozumnú hranicu. Agregácia je, jednoducho povedané, zdieľanie internetovej linky s viacerými používateľmi. Prečo tento spôsob zapojenia poskytovatelia používajú? Mať linku len pre seba je veľký a veľmi drahý luxus, navyše často naozaj zbytočný, takže sa agregácia bežne používa. Tým pádom môžu poskytovatelia ponúknuť prijateľnú cenu väčšiemu počtu záujemcov, avšak ak agregácia dosahuje vyšších hodnôt, radšej to uvádzajú na zmluve niekde dole a malými písmenkami. Hodnota agregácie (teda počet zdieľajúcich používateľov na jednu linku) sa uvádza vždy ako pomer 1:X, kde písmeno X je nahradené počtom používateľov. Celkom prijateľná agregácia je do hodnoty 1:10, avšak pozor, občas sa môžete stretnúť aj s hodnotou 1:50 či dokonca vyššou. Potom je jasné, že v období takzvanej "špičky", teda v čase, keď je počet pripojených a dáta sťahujúcich aj odosielajúcich používateľov najvyšší (býva to najčastejšie okolo 18. až 23. hodiny), ide rýchlosť pripojenia výrazne dole. Poskytovatelia si nechávajú otvorené zadné dvierka tým, že v zmluve uvádzajú rýchlosť v spojení s nebezpečným slovkom "AŽ", čím akosi nepriamo naznačujú, že rýchlosť, ktorá je uvedená v označenom tarife je maximum toho, čo možno na linke očakávať a dosiahnuť, avšak rozhodne táto rýchlosť nie je stabilná. Skontrolujte si teda agregáciu v zmluve a prípadne si overte u poskytovateľa, či neuskutočnil nejaké zmeny, ktoré vám "zabudol" oznámiť alebo oznámil 'šikovne' takou formou, že ste ich ani nezaregistrovali. Riešením môže byť zmena agregácie zo strany poskytovateľa alebo zmena poskytovateľa (z vašej strany) v prípade, že to inak vyriešiť nepôjde.

Na vine môže byť aj router

Router môže mať na rýchlosť pripojenia veľký vplyv. Ak ide o letitý kúsok, ktorý už dávno patrí do šrotu alebo v lepšom prípade do múzea, nepokúšajte sa vymyslieť nejaké záchranné riešenie a zaobstarajte si nový. Neveríte, že už nezvláda prenos veľkého počtu dát a požadovaná rýchlosť je nad jeho sily, preštudujte si dokumentáciu (ak ju máte schovanú) alebo vykonajte porovnávací test s pripojením napríklad požičaného moderného routeru, ktorý 'umí' a zvláda aj nové technológie. A ak bude rozdiel veľký, potom si proste kúpite nový, vyriešené.

Niekedy stačí u routeru vykonať reštart, avšak to býva riešením skôr v prípade, keď sa jedná o jednorazový problém. Pred vypnutím si uložte prístupové údaje pre prípad, že je router po reštarte bude znovu vyžadovať. Router sa tiež môže prehrievať, nepresunuli ste ho z nejakého dôvodu na miesto, kde nemá dostatočný prístup vzduchu na chladenie? Riešením môže byť chladiaca podložka, ak je ale požadovaný výkon nad hranicou možností prístroja, radšej ho vymeňte za výkonnejší. Pre prenos Wi-Fi signálu môžu byť problémom aj rôzne prekážky, ktoré signál dokážu značne zoslabiť a obmedziť (kovové výstuže, siete, steny a pod.). Ak sú problémy u mobilného zariadenia, používajte ho tam, kde je signál dostatočne kvalitný alebo problém vyriešte zmenou umiestnenia routeru, prípadne pridaním ďalšieho vysielača.

Spoločnosť OpenAI predstavila novú radu modelov umelej inteligencie s názvom o1, ktoré sľubujú revolúciu v oblasti komplexného myslenia a riešenia problémov. Modely o1 vynikajú v odboroch, ako je veda, programovanie a matematika, kde dosahujú porovnateľné výsledky s doktorandmi. OpenAI sa zamerala aj na bezpečnosť a vyvinula nový prístup k tréningu, ktorý bráni zneužitiu AI.

Spomeňte si na dychberúcu víziu budúcnosti z filmu Blade Runner - holografické reklamy, kyberpriestor a všadeprítomné siete. Môže sa táto fikcia stať realitou? Zistite, čo môžeme očakávať od internetu budúcnosti a ako sa budú stierať hranice medzi realitou a virtuálnym svetom.

Lagy a vysoký ping vám kazia radosť z online hrania? Zistite, aká rýchlosť internetu je pre plynulý herný zážitok skutočne potrebná a ako optimalizovať vaše pripojenie. Prezradíme vám tipy na nastavenie routera, vplyv latencie na rôzne herné žánre a ďalšie užitočné rady, vďaka ktorým sa stanete pánmi virtuálnych bojísk.

Cítite sa v digitálnom svete bezpečne? Kybernetická kriminalita je ako vírus, ktorý sa šíri závratnou rýchlosťou a útočí na nič netušiace obete. Ransomware, útoky na Internet vecí, rafinované techniky sociálneho inžinierstva – hrozby číhajú na každom rohu. Prečítajte si, ako sa brániť kybernetickým predátorom a ako môžete ochrániť svoje dáta aj súkromie v online džungli.

Chatboti s citom? Emočná AI je nový trend, ktorý sľubuje revolúciu v zákazníckej starostlivosti. Dokáže umelá inteligencia skutočne rozpoznať ľudské emócie a ako by sa dala táto technológia využiť? Poďte s nami preskúmať princípy emočnej AI, jej potenciál i riziká a etické otázky spojené s čítaním emócií strojmi.

Kvantové technológie sa nezadržateľne blížia a sľubujú revolúciu v mnohých oblastiach. Na dosah ruky máme kvantový internet a kvantové kompasy. Budúcnosť bez hackerov a GPS sa možno stane realitou skôr, než si myslíme. Vedci však stále musia čeliť rade prekážok, ktorých prekonanie nemusí byť práve jednoduché.