Rychlost.sk Blog Rýchlosť internetu na streamovanie: Aký rýchly internet potrebujete pre Netflix a YouTube?

Rýchlosť internetu na streamovanie: Aký rýchly internet potrebujete pre Netflix a YouTube?

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Rýchlosť internetu na streamovanie: Aký rýchly internet potrebujete pre Netflix a YouTube?

Žijeme v ére streamovania, keď filmy, seriály aj videá púšťame online, kedykoľvek sa nám zachce. V súvislosti s tým sa Netflix, YouTube, Max, Disney+ a ďalšie streamovacie služby stali nepostrádateľnou súčasťou našich životov. Ale čo keď sa vám video seká, rozmazáva, jeho načítanie trvá celú večnosť, alebo sa dokonca vôbec nespustí? Poďte sa s nami pozrieť, čo za tým môže stáť.

Kľúčom k plynulému obrazu je rýchle pripojenie k internetu

Rýchlosť internetového pripojenia sa udáva v megabitoch za sekundu (Mbps). Pre streamovanie je absolútne kľúčová rýchlosť sťahovania (download speed), ktorá určuje, ako rýchlo sa dáta sťahujú z internetu do vášho zariadenia – počítača, telefónu, tabletu alebo chytrej televízie. 

Čím vyššia je rýchlosť sťahovania, tým kvalitnejší obraz a plynulejšie prehrávanie videa môžete očakávať. Zároveň záleží aj na tom, aký typ pripojenia využívate. DSL pripojenie obvykle poskytuje rýchlosti medzi 5-100 Mbps a káblové pripojenie môže dosiahnuť 10-1000 Mbps.

Mobilné siete 4G LTE typicky poskytujú 10-50 Mbps, zatiaľ čo nové 5G siete môžu dosiahnuť reálne rýchlosti 100-1000 Mbps. Satelitné pripojenie ponúka rýchlosti 12-100 Mbps, ale môže byť spojené s vyššou latenciou. Najrýchlejšie je optický internet, ktorý bežne ponúka rýchlosť 100-1000 Mbps a viac.

Ako si užiť Netflix alebo Youtube bez sekávania?

Každá streamovacia služba má svoje vlastné požiadavky na rýchlosť internetu, ktoré sa líšia v závislosti na kvalite streamovaného videa – od štandardného rozlíšenia (SD) až po ultra vysoké rozlíšenie (4K). 

Všeobecne platí, že pre štandardné rozlíšenie (SD) postačí rýchlosť 3 Mbps, pre vysoké rozlíšenie (HD) je odporúčaná rýchlosť aspoň 5 Mbps a pre ultra vysoké rozlíšenie (4K) je potrebná rýchlosť minimálne 25 Mbps.

Viac užívateľov so sebou nesie aj vyššie nároky

Uvedené rýchlosti platia pre streamovanie na jednom zariadení. Ak zdieľate internet s rodinou alebo spolubývajúcimi, ktorí si radi púšťajú videá na YouTube, je nutné počítať s vyššími nárokmi na rýchlosť pripojenia.

Ak teda plánujete rodinný filmový večer v 4K rozlíšení a zároveň vaše ratolesť bude pozerať rozprávky na tablete, budete k tomu potrebovať rýchlosť aspoň 50 Mbps.

Okrem rýchlosti sťahovania je pre streamovanie dôležitá aj latencia, ktorá sa uvádza v milisekundách (ms). V skratke sa jedná o oneskorenie medzi odoslaním požiadavky z vášho zariadenia a jeho doručením na server. 

Vysoká latencia sa prejavuje sekávaním videa, oneskoreným zvukom, pomalou odozvou webových stránok a celkovo zhoršeným zážitkom zo sledovania aj hrania. Pre plynulé streamovanie, ale aj online hranie je ideálna latencia do 50 ms.

Tipy pre plynulé streamovanie

Ak sa potýkate s pomalým internetom a streamovanie je pre vás skôr utrpením než relaxáciou, nezúfajte. 

Existuje niekoľko tipov, ako situáciu aspoň dočasne zlepšiť:

  1. Znížte kvalitu streamovania –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ak sa vám video seká, skúste znížiť kvalitu streamovania v nastavení prehrávača. Nižšia kvalita obrazu síce nie je ideálna, ale aspoň sa vyhnete otravnému sekaniu a zdĺhavému načítaniu.
  2. Zavrite nepoužívané aplikácie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Každá spustená aplikácia, či už na vašom zariadení alebo na iných zariadeniach v sieti, zaťažuje internetové pripojenie. Zavrite všetky aplikácie, ktoré aktívne nepoužívate a uvoľnite tak šírku pásma pre streamovanie.
  3. Reštartujte router –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Niekedy pomôže aj banálny reštart routera. Vypnite router na niekoľko sekúnd a potom ho znovu zapnite. 
  4. Kontaktujte svojho poskytovateľa internetu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ak sa potýkate s pomalým internetom dlhodobo, kontaktujte svojho poskytovateľa internetu a preberte s ním možnosti zrýchlenia pripojenia.

Ako ste sa mohli presvedčiť, zaistenie plynulého sledovania vášho obľúbeného filmu nie je žiadna veda. Ak neviete, akou rýchlosťou sťahovania alebo latenciou disponujete, vyskúšajte náš online nástroj pre meranie rýchlosti internetu. Počas chvíľky zistíte, ako na tom ste a či je u vás streamovanie vôbec možné.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

Ďalšie jazykové verzie