Rychlost.sk Blog Sprievodca svetom prenosného internetu: Aké sú jeho výhody a nevýhody?

Sprievodca svetom prenosného internetu: Aké sú jeho výhody a nevýhody?

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Sprievodca svetom prenosného internetu: Aké sú jeho výhody a nevýhody?

V dnešnej digitálnej dobe sa internet stal neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Či už pracujeme, študujeme alebo sa bavíme, potrebujeme byť neustále online. Práve preto veľká časť ľudí hľadá riešenie v prenosnom internete, vďaka ktorému môžu byť online kedykoľvek a kdekoľvek. Ako prenosný internet funguje a aké ponúka výhody a nevýhody?

Čo je prenosný internet a ako funguje?

Prenosný internet, niekedy označovaný ako mobilný internet, poskytuje bezdrôtové pripojenie na internet, ktoré môžete využívať na rôznych miestach. Na rozdiel od pevného internetu nie je viazaný na konkrétnu adresu a môžete ho ľahko prenášať. Využíva pritom mobilné siete operátorov, rovnako ako váš smartfón.

Plusom je, že sa technológia prenosného internetu neustále vyvíja. Začínalo sa s 3G sieťami, ktoré ponúkali iba základné možnosti pripojenia. Dnes sú štandardom 4G LTE siete, ktoré poskytujú výrazne vyššie rýchlosti. Najnovšou technológiou je 5G, ktorá sľubuje ešte väčšiu rýchlosť pripojenia, ale zatiaľ nie je tak rozšírená ako 4G.

Na využívanie prenosného internetu potrebujete špeciálne zariadenie, najčastejšie mobilný router alebo USB modem. Mobilný router, často nazývaný „MiFi”, vytvára malú Wi-Fi sieť, ku ktorej sa môžete pripojiť s rôznymi zariadeniami. USB modem sa pripája priamo k počítaču a poskytuje internet iba danému zariadeniu.

Výhody prenosného internetu

Najväčšou prednosťou prenosného internetu je bezpochyby jeho mobilita. Môžete ho používať doma, v práci, na chalupe alebo v zahraničí. Využijú ho hlavne používatelia, ktorí často cestujú či pracujú z rôznych miest.

Predstavte si, že ste na dovolenke a potrebujete rýchlo skontrolovať pracovné e-maily alebo ste na pracovnej ceste a musíte sa pripojiť k videokonferencii. S prenosným internetom to nie je žiadny problém.

Okrem toho prenosný internet nevyžaduje zložitú inštaláciu. Stačí iba zapojiť mobilný router do elektrickej siete a ste pripojení. Väčšina zariadení navyše umožňuje zdieľanie pripojenia s viacerými zariadeniami súčasne, takže hravo pokryjete celú domácnosť.

Za zmienku stojí aj jeho dostupnosť. V súčasnosti ho možno využívať takmer všade, vďaka čomu sa môžu k internetu pripojiť aj ľudia žijúci v odľahlých lokalitách. Naopak pevný internet je dostupný hlavne v mestách a ich okolí.

Nevýhody prenosného internetu

Napriek tomu, že prenosný internet ponúka mnoho výhod, má aj svoje mínusy, ktoré je potrebné zvážiť. Jednou z hlavných nevýhod je obmedzená rýchlosť pripojenia. Hoci sa rýchlosť internetu u mobilných sietí neustále zlepšuje, stále je nižšia ako u pevného pripojenia.

Najväčšie problémy môže spôsobiť sťahovanie veľkých súborov a streamovanie videí vo vysokom rozlíšení. Ďalšou nevýhodou sú dátové limity. Po ich prekročení môže dôjsť k zníženiu rýchlosti a automatickému navýšeniu dát, za ktoré si operátor naúčtuje dodatočné poplatky.

Existujú ale aj balíčky, pri ktorých neplatíte za spotrebovaný objem dát, ale iba pevne stanovenú mesačnú čiastku. Kvalita a rýchlosť pripojenia prenosného internetu tiež závisí na pokrytí mobilnou sieťou v danej oblasti.

V miestach so slabým signálom môže byť pripojenie nestabilné alebo pomalé. Bohužiaľ stále existujú takzvané biele miesta, kde je pripojenie veľmi slabé, alebo dokonca úplne nedostupné.

Ako nájsť tie najlepšie ponuky prenosného internetu na trhu?

Na trhu existuje mnoho ponúk prenosného internetu. Spočiatku sa v nich môžete trochu strácať, ale ak viete, čomu venovať pozornosť, výber vhodnej ponuky nemusí byť taký problém. Ako sme už uviedli vyššie, môžete vyberať medzi ponukami vrátane či bez dátového limitu.

Pozornosť venujte dostupnej rýchlosti. Myslite ale na to, že sa často jedná iba o maximálne hodnoty, nie reálnu rýchlosť, ktorú nameriate po pripojení. Ak chcete iba prechádzať e-maily a surfovať online, vystačíte si s rýchlosťou okolo 5 Mbps. Pre streamovanie videí a hranie hier budete potrebovať okolo 25 Mbps.

Skontrolujte si dostupnosť internetu vo vašej oblasti. V neposlednom rade si posvieťte na ceny jednotlivých taríf. Aj keď konkurencia nie je práve veľká, môže sa cena líšiť aj o stovky korún.

U niektorých operátorov narazíte aj na študentské tarify, s ktorými môžete ušetriť nemalé čiastky. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným komplikáciám, snažte sa vyberať medzi zmluvami bez záväzkov. V opačnom prípade sa pripravte na to, že si môže poskytovateľ účtovať poplatok za predčasné ukončenie zmluvy.

Ako na meranie rýchlosti internetu?

Ak vás prenosný internet zaujal, v prvom rade si overte dostupnosť internetu na vašej adrese. Väčšina poskytovateľov internetu ponúka na svojich webových stránkach nástroje pre kontrolu dostupnosti služieb. Stačí zadať adresu a hneď viete, aký typ pripojenia a aká rýchlosť je vo vašej lokalite k dispozícii.

Ak už máte prenosný internet doma, zmerajte si jeho rýchlosť. Overíte si tak, či vás poskytovateľ nezavádza a neplatíte zbytočne za služby, ktoré vám nie je schopný poskytnúť. Využiť k tomu môžete náš jednoduchý online nástroj.

Prejdite na úvodnú stránku nášho webu a kliknite na „Spustiť test“. Po chvíľke zistíte, aká je odozva, rýchlosť sťahovania a rýchlosť nahrávania vášho pripojenia.

Prenosný internet sa hodí pre všetkých, ktorí chcú byť neustále online. Zbalíte ho so sebou na chatu, do kaviarne alebo trebárs na výlet. V mnohých prípadoch sa navyše jedná o jediný dostupný spôsob pripojenia, a to najmä v odľahlých lokalitách. Každopádne sa pri výbere nedajte oklamať a overte si, či je u vás daná rýchlosť internetu naozaj dostupná.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

Ďalšie jazykové verzie