Rychlost.sk Blog Staviate dom? Pozor na dátové rozvody!

Staviate dom? Pozor na dátové rozvody!

Určite sa do stavby domu nepustíme naslepo, bez projektu a konzultácie s odborníkmi. Aj tak ale musíte mať na zreteli dátové rozvody, bez ktorých sa dnes žiadny moderný dom ani iná stavba nezaobíde. Pri svojej novej domácnosti určite budete chcieť využívať inteligentné riadenie prevádzky a dátové rozvody (spolu s anténnymi a ďalšími rozvodmi) sú bezpochyby k tejto funkcii potrebné.

Staviate dom? Pozor na dátové rozvody!

Myslite dopredu

Dodatočná montáž by mohla byť zbytočne komplikovaná, takže na dátové rozvody je potrebné myslieť s predstihom. Cez štruktúrovanú kabeláž v dome prebieha všetka komunikácia pripojených zariadení a týmto spôsobom býva riešené aj pripojenie k internetu, zabezpečenie objektu, domáci audiosystém a ďalšie funkcie.

Nie je na internet dosť Wi-Fi?

Hoci má bezdrôtové Wi-Fi pripojenie bezpochyby veľa výhod, myslite na to, že niektoré zariadenia budú mať svoje pevné miesto a tam je kábel rozhodne vo výhode. Pripojenie káblom je totiž zaručene o niečo rýchlejšie, nehrozí pri ňom rušenie, preťaženie alebo oslabenie signálu pri prechode niektorými prekážkami. Signál navyše nie je dostupný (aj cez heslo a šifrovanie sa do vašej súkromnej Wi-Fi nejaký ten šikula dokáže dostať) v okolí pre cudzie osoby a čo sa finančnej stránky týka?

Keď kúpite niekoľko naozaj kvalitných routerov pre zabezpečenie spoľahlivého pokrytia objektu, príde to značne drahšie než káblový rozvod signálu. Potom vystačíte s jedným routerom pre mobilné zariadenia a výstup kábla si naplánujete všade tam, kde v budúcnosti počítate s pripojením zariadení, ktoré budú vyžadovať kvalitné a rýchle pripojenie na internet. Nejde len o počítače, internet využívajú aj inteligentné televízory či audiosystémy.

Budete potrebovať aj ďalšie káble

Okrem rozvodu internetového signálu v modernom dome budú potrebné aj ďalšie káblové rozvody. Či budete používať hneď od zabývani a inteligentné ovládanie spotrebičov, automatický systém riadenia domu (vetranie, vykurovanie a pod.), telekomunikačné systémy, alarm a kamerový systém zabezpečenia, protipožiarne čidlá i ďalšie zariadenia, alebo sa k ich používaniu rozhodnete neskôr, to nie je rozhodujúce.

Dôležité ale bezpochyby je radšej budovať dátové aj káblové rozvody tak, aby ste mali určitú rezervu pre prípad potreby. Ide o možnosť prípadných zásahov, opravy, úpravy, rozšírenie a pridanie ďalších káblov alebo ich jednoduchá výmena. Rozhodne sa oplatí projektovať rozvod dátovej a káblovej siete tak, aby zostali aj nejaké voľné káble „do rezervy“ a aby bolo možné bez búrania alebo podobných stavebných zásahov do siete zasiahnuť v prípade potreby.

Moderné budovy sú už vybavované zodpovedajúcou kabelážou plošne a každá jednotlivá miestnosť je opatrená niekoľkými prípojkami. Detailné umiestnenie prípojných miest je ovšem vhodné navrhnúť s predstihom, aby ste nakoniec nemuseli využívať predlžovacie káble a podobné núdzové riešenia.

Dáta po elektrickom rozvode?

Je možné využiť aj elektrického rozvodu pre prenos dát. Popri všeobecne známom zapojení pomocou káblov Ethernet alebo prenosu prostredníctvom Wi-Fi routeru možno vytvoriť dátovú sieť, ktorá bude využívať pre prenos dát elektrické vedenie. Táto technológia je pomerne nová a do povedomia užívateľov len vstupuje, avšak má mnoho predností a bolo by chybou ju prehliadať. Označuje sa ako Powerline Communication (PLC) a často sa s ňou možno stretnúť skôr pod označením homeplug. Využíva bežné elektrické rozvody a dátové pakety sú prenášané na vysokej frekvencii (1 až 30 MHz). Vďaka tomu, že striedavý elektrický prúd využíva frekvenciu 50 Hz, sa oba prenosy nijako nerušia a môžu prebiehať súčasne bez najmenších problémov. Pre vytvorenie siete postačí špeciálny adaptér pre pripojenie ethernetového kábla na internetový modem a adaptéry na zásuvkách v miestach, kde signál potrebujeme. Kvalita prenosu je veľmi vysoká.

Kadiaľ a ako viesť kabeláž

Ak projektant počíta s kabelážou a zvolí vhodným spôsobom jej vedenie, máte množstvo starostí ušetrených. Vhodná, dostatočne priestranná a na viac miestach prístupná káblová šachta prechádzajúca celým domom je optimálnym riešením. K nej pochopiteľne patrí aj centrálny bod, kde končí väčšina káblov. Výhodou tohto riešenia je obrovská flexibilita a štandardizácia, prehľadnosť a dostupnosť. Na centrálnom mieste sa nachádza najčastejšie typizovaná skriňa, do ktorej sa uchytávajú káble a do špeciálnych úchytov sa montujú aj rôzne sieťové zariadenia. Ak je vedenie 230 V vedené v blízkosti netieneného dátového kábla, je potrebné dodržať odstup najmenej 30 centimetrov. To platí aj pre videokáble a káble prenášajúce audiosignál alebo video.

Aké káble budú potrebné?

Nie je to také zložité. Komplexnú štruktúrovanú dátovú kabeláž pre ľubovoľný dom možno vytvoriť s použitím iba troch typov káblov. Budú to káble kategórie 5e/6 pre počítače, videokoaxiál a reproduktorový kábel be-wire. Pri použití vyššie zmienenej technológie powerline postačí pripojiť adaptéry, spárovať ich a k nim potom pripojiť počítač, DVD prehrávač, domáce kino, inteligentný televízor, hernú konzolu alebo ďalšie zariadenia, ktoré sú kompatibilné so sieťovým rozhraním. Mať doma správne rozmiestnené dátové rozvody je skvelou výhodou a výhrou, ktorá zvyšuje komfort bývania.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.

Objavte, ako jednoducho premeníte váš smartfón na prenosný Wi-Fi router. Náš podrobný sprievodca vás krok za krokom prevedie procesom vytvorenia mobilného hotspotu na Android aj iOS zariadeniach. Či už potrebujete zdieľať internet s priateľmi alebo pracovať na notebooku aj mimo vašu domovskú sieť, tento článok vám ukáže, ako na to.

V posledných rokoch sa výrazne začalo rozširovať vysielanie televíznych programov prostredníctvom internetu, označované ako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysielanie poskytujú predovšetkým telekomunikační operátori prostredníctvom svojich telefónnych liniek. Čo všetko by ste mali vedieť, než začnete televíziu cez internet sledovať?

Japonskí vedci dosiahli nový svetový rekord v rýchlosti internetu, a to 402 terabitov za sekundu. Výsledok je tak 1,6 miliónkrát rýchlejší než priemerná rýchlosť internetu v USA. Na dosiahnutie tohto výsledku využili komerčne dostupné optické vlákno a kombináciu rôznych technológií. Aj keď sa rýchlosť podarilo dosiahnuť iba v laboratórnych podmienkach, predpokladá sa, že výskum by mohol napomôcť k ďalšiemu rozvoju optickej siete.

Amazon vstupuje do sveta satelitného internetu s projektom Kuiper, ktorý sľubuje vysokorýchlostné pripojenie aj do odľahlých oblastí. S viac ako 3 200 satelitmi na obežnej dráhe Zeme chce konkurovať Starlinku od SpaceX a ďalším. Aký rýchly bude internet od Amazonu? Koľko bude stáť a kedy bude dostupný?