Rychlost.sk Blog VPN: Čo to je a ako môže ovplyvniť vaše pripojenie k internetu?

VPN: Čo to je a ako môže ovplyvniť vaše pripojenie k internetu?

VPN je skratka, ktorú ste už najskôr počuli, ale viete, čo presne skrýva a ako môže ovplyvniť vaše online aktivity? Zrozumiteľne vám vysvetlíme, ako VPN funguje, k čomu slúži a aké výhody i nevýhody prináša. Zistíte, ako VPN chráni vaše súkromie, umožňuje prístup k blokovanému obsahu a aké typy VPN existujú.

VPN: Čo to je a ako môže ovplyvniť vaše pripojenie k internetu?

Názov VPN počul takmer každý, kto sa už nejaký ten piatok pohybuje na internete. Len málokto však vie, ako presne funguje a na čo všetko slúži. Väčšina ľudí VPN považuje za spôsob, ako zmazať svoju stopu na internete, iní za vstupenku k zahraničnému obsahu, ktorý u nás nie je dostupný.

Napriek tomu má táto služba aj svoje nevýhody, ktoré môžu neskúsených používateľov poriadne potrápiť, a to napríklad zníženie kvality internetového pripojenia. Chceli by ste sa o VPN dozvedieť viac? Máme pre vás prehľadného sprievodcu VPN a tipy na to, ako toto pripojenie začať používať.

Čo to je VPN a na čo slúži?

V prvom rade sa pozrieme na to, čo sa skrýva za skratkou VPN. Konkrétne ide o anglický názov Virtual Private Network (virtuálna privátna sieť), ktorý už sám o sebe zhrňuje, na čo slúži. VPN je totiž určená na ochranu súkromia a bezpečnosti používateľa počas pohybu v online prostredí. Ten pri využití služby môže čiastočne skryť vlastnú internetovú stopu a reálnu IP adresu používaného zariadenia.

Bežný slovenský používateľ tak môže len na pár klikov zmeniť svoju polohu z Bratislavy na Paríž. Práve preto je táto funkcia hojne využívaná v krajinách s prísnou cenzúrou, ale i napríklad pri obsahu, ktorý je z rôznych dôvodov dostupný len vo vybraných krajinách – tým sú typické napríklad streamovacie služby, ako je Netflix alebo Amazon Prime Video.

Pozn.: IP adresa je unikátne identifikačné číslo priradené zariadeniu pripojenému k internetu. Vďaka nemu môže zariadenie komunikovať s internetovou sieťou.

Ako VPN funguje?

Keď už viete, čo je VPN, môžeme sa ponoriť hlbšie do jej funkcií. Samotný koncept služby je založený na šifrovaní dát, ktoré užívateľom zaisťuje súkromie a bezpečie. Bežné VPN služby fungujú na jednoduchom princípe, keď si užívateľ stiahne aplikáciu poskytovateľa do svojho zariadenia, prihlási sa k svojmu účtu, zvolí polohu IP adresy a pripojí sa.

Služba môže mať tiež podobu len rozšírenia v prehliadači, ale je možné zakúpiť aj VPN router. Po spustení VPN vytvorí pomyselný tunel medzi zariadením a VPN servermi. Cez tunel sú následne odoslané všetky dáta, ktoré VPN server spracuje a prepošle do verejnej internetovej siete. Rovnakým procesom prejdú aj dáta odosielané smerom k vášmu zariadeniu.
 

Týmto spôsobom je vytvorené vysoko bezpečné a anonymné prostredie, cez ktoré môžete preposielať citlivé údaje. Každopádne bolo by nerozumné veriť, že je pripojenie úplne anonymné. Vo väčšine prípadov je možné váš pohyb na internete vystopovať, a to aj pri používaní najlepšej VPN. Samotné hľadanie dát bude však podstatne zložitejšie, zaberie veľa úsilia a takmer nikdy nebude úplné.

Pre lepší prehľad si zhrňme, na čo všetko možno VPN využívať:

  • Šifrovanie dát – VPN šifruje všetky dáta odosielané zo zariadenia, vďaka čomu k nim nemá prístup nikto iný než vy.
  • Maskovanie IP adresy a identity používateľa – Bežne by bola pre pripojenie k internetu využitá vaša IP adresa počítača. Pri zapnutí VPN sa IP adresa prevedie na IP adresu VPN servera, ktorých poskytovatelia vlastnia tisíce po celom svete. Nikto tak nevie, že vami odosielané dáta pochádzajú priamo od vás.
  • Prístup k cenzurovanému či blokovanému obsahu – Používatelia sa môžu pripojiť k rôznym VPN serverom umiestneným v rôznych krajinách, a tak sa jednoducho vydávať za používateľov krajiny, kde je požadovaný obsah dostupný.

Dostupné typy VPN

Bežne sa môžete stretnúť so viacerými typmi VPN, ktoré sú určené na rôzne účely a ponúkajú odlišnú úroveň zabezpečenia. Všetky si ich podrobne rozoberieme nižšie.

Site-to-site VPN

Site-to-Site VPN, známa tiež ako Router-to-Router VPN, sa používa na prepojenie dvoch alebo viacerých geograficky oddelených sietí do jednej rozsiahlej siete. Zvyčajne ju využívajú spoločnosti, korporácie či rôzne organizácie, ktoré potrebujú vytvoriť bezpečnú a šifrovanú sieť medzi jednotlivými pobočkami. Na prepojenie slúžia VPN routery či koncentrátory.

Remote Access VPN

Remote Access VPN umožňuje jednotlivým používateľom pripojiť sa k firemnej alebo inej sieti, odkiaľkoľvek si zmyslia. Úlohou VPN je v tomto prípade vytvoriť šifrované pripojenie medzi používateľovým zariadením a firemnou sieťou, čo mu umožňuje bezpečný prístup k firemným dátam a aplikáciám.

Cloud VPN

Cloud VPN je určená na ochranu dát prenášaných do cloudu. Počas prenosu súborov sa teda používatelia nemusia obávať ich straty, krádeže alebo úmyselného poškodenia. Tento typ VPN je opäť využívaný najmä spoločnosťami alebo aj tvorcami, ktorí potrebujú chrániť svoje dáta pred hackermi alebo konkurenciou.

Osobná/mobilná VPN

Bežní používatelia sa stretnú predovšetkým s osobnou či mobilnou VPN, ktorá slúži na bezpečné pripojenie z rôznych zariadení. Využiť ju možno tak v domácom prostredí, ako aj na verejnosti, ak sa chcete napríklad pripojiť k Wi-Fi na stanici alebo v reštaurácii. Väčšina takých VPN funguje prostredníctvom aplikácie alebo ako rozšírenie v prehliadači.

VPN protokoly a ich rozdiely

VPN je možné deliť aj podľa použitých protokolov, ktoré sa od seba líšia svojim zabezpečením, rýchlosťou a stabilitou pripojenia, úrovňou šifrovania a spoľahlivosťou. Aktuálne sa môžete stretnúť so šiestimi protokolmi, konkrétne ide o:

  • PPTP – Jeden z najstarších VPN protokolov vyvinutý spoločnosťou Microsoft. Je známy najmä pre svoju rýchlosť a jednoduchosť. Oproti novším alternatívam sa považuje za menej bezpečný.
  • L2TP/IPSec – L2TP je nástupca predchádzajúceho protokolu, ktorý je často implementovaný v spojení s IPSec pre zvýšenie bezpečnosti. L2TP samo o sebe vytvára len tunel, zatiaľ čo IPSec zaisťuje šifrovanie a overovanie dát.
  • IKEv2/IPSec – Ďalší kombinovaný protokol, ktorý vyniká svojou schopnosťou prispôsobiť sa nestabilnému pripojeniu či prepínaniu medzi viacerými sieťami. Ideálnou voľbou je napríklad pre domácnosti, ktoré pre rozvedenie Wi-Fi využívajú extendery.
  • SSTP – Dostupný je najmä pri operačnom systéme Windows. Jeho veľkou výhodou je vysoká miera zabezpečenia a schopnosť prelomiť zabezpečenie aj u služieb, ktoré väčšinu VPN poskytovateľov blokujú.
  • OpenVPN – OpenVPN je open-source VPN, ktorá vyniká najmä vysokou úrovňou zabezpečenia a flexibilitou. Na druhú stranu vysoká miera šifrovania vedie k zníženiu rýchlosti pripojenia.
  • WireGuard – Najnovšia varianta protokolu, ktorá poskytuje najrýchlejší prenos dát a vysokú úroveň zabezpečenia. Všetci najlepší VPN poskytovatelia sú už schopní tento protokol ponúknuť svojim používateľom.

TIP: Ak chcete VPN využívať na dennej báze u viacerých zariadení, bude pre vás najlepším riešením VPN router. Ten má v sebe už zabudovanú VPN, ktorú využívajú všetky pripojené zariadenia.

Kedy sa oplatí VPN využiť?

Keď už sme podrobne rozobrali, čo je to VPN a k čomu slúži, môžeme sa presunúť aj k jej praktickému využitiu. Všeobecne možno povedať, že služby VPN ocení každý užívateľ, ktorému záleží na jeho súkromí a bezpečnosti v online prostredí. Najčastejšie sa však využívajú na:

  • ochranu dát na verejných Wi-Fi – verejné Wi-Fi sú odborníkmi považované za jedny z najnebezpečnejších. Po pripojení sa môžu hackeri pomerne ľahko dostať k vašim súkromným dátam. Ak sa však napríklad na letisku alebo v kaviarni pripojíte cez VPN, budú všetky vaše dáta šifrované a chránené;
  • bezpečný vzdialený prístup – väčšina firiem a organizácií využíva VPN ako prístupový bod k ich centrálnej sieti. Jednoducho dosiahnu bezpečné pripojenie, pri ktorom môžu kontrolovať zariadenia, ktoré majú k sieti prístup. Výrazne sa tak znižuje pravdepodobnosť krádeže dát;
  • prístup k blokovanému obsahu – bežne sa môžete stretnúť s tým, že sú niektoré služby alebo obsah v SR nedostupné. Ak vaša obľúbená streamovacia služba vydala nové epizódy seriálu iba v USA, môžete sa jednoducho pripojiť k VPN, s ktorou sa zmení aj vaša IP adresa počítača na požadovanú krajinu, a začať tak streamovať;
  • ochranu dát pred hackermi – kedykoľvek sa pripojíte k internetu, ste vystavení nebezpečenstvu, že vás napadne hacker. Pomerne časté je aj dlhodobé sledovanie, ktoré môže skončiť opäť útokom za účelom získania vašich dát, a to napríklad v podobe údajov o platobných kartách;
  • blokovanie zdieľania dát – počas surfovania po internete zbiera váš poskytovateľ všetky dáta, ktoré môže následne predať tretím stranám pre presnejšie cielenie reklamy. Tomu sa dá vyhnúť práve pomocou VPN, pretože zablokuje zdieľanie dát nielen s vaším poskytovateľom, ale aj s kýmkoľvek iným;
  • anonymitu pri surfovaní na internete – VPN vám dokáže čiastočne zabezpečiť anonymitu na internete, vďaka čomu nebudete tak ľahko dohľadateľní. Ak sa bojíte, že by mohol niekto sledovať vašu stopu na internete, bude pre vás VPN dobrým riešením;
  • lacné nákupy – už v minulosti bolo preukázané, že cenová ponuka sa u niektorých e-shopov líši podľa polohy užívateľa. Po prepnutí polohy IP adresy môžete v určitých online obchodoch nakúpiť výhodnejšie;
  • sťahovanie súborov – užívatelia, ktorí sťahujú nepovolený obsah na internete, sa môžu možným postihom vyhnúť práve použitím VPN. Tá ich ochráni aj pred prípadným malwarom.
Ešte pred výberom VPN poskytovateľa si dopredu overte jeho kvalitu, nie každý poskytovateľ totiž ponúka rovnako kvalitné služby, a preto nemusí byť vhodný pre všetky zmienené využitia. Stretnúť sa môžete aj s rôznymi predplatnými, ktoré sa od seba líšia nielen cenou, ale aj dostupnými funkciami.

Ako môže VPN ovplyvniť vaše internetové pripojenie?

Okrem výhod majú aj tie najlepšie VPN menšie mínusy. Tým najväčším je možné ovplyvnenie vášho internetového pripojenia. Môžete sa stretnúť hlavne s jeho spomalením, ale aj výpadkami. Zvyčajne platí, že čím je VPN server vzdialenejší, tým pomalšia bude rýchlosť pripojenia.

Problém môže predstavovať aj kvalita vášho pripojenia. Ak sa teda často stretávate s veľmi pomalým internetom, nebude pre vás pripojenie k VPN práve komfortné. Pre občasné sledovanie seriálov či krátke surfovanie na internete si s ním ale aj tak vystačíte.

O rýchlosti a stabilite pripojenia rozhodujú aj ďalšie faktory, vrátane kvality poskytovateľa, použitého protokolu či zaťaženia zvoleného servera. Pozor si dajte aj na výkon vášho zariadenia. Najmä pre staršie notebooky a smartfóny môže byť pripojenie cez VPN až príliš náročné, čo sa prejaví nielen na rýchlosti internetového pripojenia, ale aj odozve zariadenia.

Aj keď je VPN pomerne zložitá technológia založená na šifrovaní dát, bežným užívateľom bohato postačí fakt, že im služba dokáže pomôcť zabezpečiť ich dáta, ochráni ich pred útokmi hackerov a skryje ich reálnu IP adresu.

Samotný výber najlepšej VPN by ste mali podmieniť svojim potrebám a očakávaniam – v tomto ohľade venujte pozornosť hlavne typu zvoleného protokolu. Efektivita VPN sa odvíja aj od kvality vášho pripojenia. Ak máte podozrenie, že je váš internet pomalý, môžete si jeho rýchlosť overiť pomocou nášho online nástroja.

Seká sa vám Netflix? Načítava sa YouTube celú večnosť? Možno je na vine nedostatočná rýchlosť vášho internetu. Zistite s nami, aké rýchle pripojenie potrebujete pre plynulé streamovanie v štandardnom, vysokom aj ultra vysokom rozlíšení.

Sieťové ethernetové káble sa spravidla využívajú na prenos dát. Štandardy IEEE 802.3af a 802.3at však navyše definujú funkciu napájania po sieťovom kábli. Malé sieťové zariadenia tak môžete napájať aj bez nutnosti privádzať napätie ďalším samostatným káblom. Poďme sa zamerať na výhody a nevýhody PoE (Power over Ethernet) a jeho špecifiká.

Zostať online aj na cestách? Či už chcete zdieľať zážitky s blízkymi, plánovať trasu alebo si len skrátiť dlhú chvíľu pri filme, bez internetu sa nezaobídete. Ako si ale zabezpečiť rýchle a bezpečné pripojenie aj mimo domova? Preskúmajte s nami rôzne možnosti od mobilných dát cez verejné Wi-Fi siete až po špecializované riešenia, ktoré vám zabezpečia internet aj na dovolenke.

OpenAI predstavuje SearchGPT, revolučný vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Zabudnite na nekonečné preklikávanie odkazov. SearchGPT vám poskytne presné a aktuálne informácie z webu v reálnom čase.

Náš sprievodca vám pomôže zorientovať sa v záplave ponúk internetových poskytovateľov a nájsť ten najlepší pevný internet pre vašu domácnosť. Zistite, na čo by ste si mali dať pri výbere pozor a medzi akými alternatívami môžete vyberať.

Snívate o internete, ktorý si môžete vziať kamkoľvek? Potom by ste mali zvážiť prechod na prenosný internet. Náš sprievodca vám ukáže, ako funguje a čo všetko dokáže. Dozviete sa všetko o jeho výhodách, ale aj o mínusoch a nakoniec vám poradíme, ako na jeho správny výber.